Politiebond ACP

Acties intensiveren, open voor bemiddeling, positief over referendum

Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft besloten de politieke druk op te voeren door intensivering van acties. Daarbij wordt niet gekozen voor politieke stakingen. Het is echter niet uit te sluiten dat bij cao-conflicten de komende weken toch gestaakt wordt.

Verder steunt het CNV het initiatief van een referendum over prepensioen en is het CNV ontvankelijk voor een bemiddelingspoging tussen kabinet en sociale partners onder leiding van SER-voorzitter Herman Wijffels. Dat is de uitkomst van het Algemeen Bestuur van het CNV.

"Laat duizend bloemen bloeien", zegt Terpstra over de acties die de komende weken en maanden door de bonden zullen worden geïnitieerd in sectoren. "De afspraak die wij onderling hebben gemaakt, is dat wij publieksvriendelijk actie willen voeren en daarbij de goede samenwerking met FNV en MHP voortzetten. Onze bonden hebben alle ruimte om de acties, samen met de collegabonden, in te vullen."

Het referendum, waarover gisteravond met de politieke oppositiepartijen, FNV en MHP overleg is gevoerd, heeft de instemming van het CNV. ´Wij zijn in principe positief over het idee, al hebben wij grote twijfels bij de uitvoerbaarheid van een referendum. Ik denk daarbij vooral aan praktische bezwaren: de wet die per 1 januari 2005 afloopt, de financiën, het op tijd indienen van de wet, het binnenhalen van de handtekeningen.

Het CNV ziet op korte termijn wel iets in een geslaagde bemiddelingspoging van SER-voorzitter Herman Wijffels. ´Als er iemand is die de materie goed kent, boven de partijen staat en gezag heeft, dan is het Wijffels wel´, aldus CNV-voorzitter Terpstra. ´Als er een bemiddelaar moet komen, lijkt hij de enige juiste persoon. Maar zijn kanttekeningen geven de realiteit van het moment aan: dan moet er wel iets te praten zijn. Het kan niet alleen maar over de toekomst gaan. Herstel van vertrouwen is cruciaal, en dat kan alleen maar bereikt worden door ook over het verleden te praten´.

Terpstra vindt de reacties vanuit het kabinet op het massale verzet tot dusverre stuitend en een slag in het gezicht van honderdduizenden mensen. ´Deze toon vanuit de regeringspartijen en het kabinet herstelt het vertrouwen op geen enkele wijze´.

Later deze week is er een overleg tussen de gezamenlijke politievakorganisaties over wat ons nu te doen staat. Zodra er vanuit dat overleg wat te melden is leest u dat op de website van de Politievakorganisatie ACP.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.