Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 4 oktober 2004

Leeuwenwelpen nieuw Afrikaanse leven in Safari Beekse Bergen

Rondleidingen en voederpresentaties over overleven tijdens de herfstvakantie

Sinds enkele dagen is er jong Afrikaans leven in Safari Beekse Bergen te bewonderen. Het zijn twee leeuwenwelpen die op 4 juli jongstleden geboren zijn. Net als in de natuur leven zij de eerste periode van hun leven apart van de grote groep leeuwen. In Safari Beekse Bergen verblijven de welpen en hun moeder dan ook 'achter de schermen' waar zij niet te zien zijn voor publiek. In de herfstvakantie zullen ze het hoogtepunt vormen van de rondleidingen die rondom het thema overleven worden gegeven. In de Safaribussen is dan extra veel aandacht voor de overlevingstechnieken van dieren en ook tijdens de dagelijkse voederpresentaties op de Wandelsafari kunnen bezoekers meer te weten komen over dit thema.

Overleven
Welpen moeten in de natuur letterlijk overleven. Een leeuwin krijgt meestal 2 tot 4 welpen per 'worp'. De draagtijd bedraagt 100 tot 115 dagen. Drie maanden na de geboorte beginnen de jonge leeuwen met het eten van vlees. Zij zijn dan wel afhankelijk van de 'restjes' van de prooi die overblijven. De volwassen leeuwen mogen namelijk eerst van de prooi eten. In de natuur zorgt dit dan ook voor een hogere sterfte onder leeuwenwelpen. Na 1,5 jaar kunnen leeuwen zelfstandig jagen. Leeuwen zijn sociale roofdieren, ze leven in hechte familiegroepen van enkele mannen en een groot aantal vrouwen. Een leeuwin is met 4 jaar volwassen en blijft haar hele leven in de groep waarin zij geboren is. Mannetjes zijn pas met 5 jaar volwassen en worden meestal al bij 3 levensjaren verstoten. Zij gaan dan op zoek naar een eigen groep leeuwinnen of proberen andere 'leidende' mannen uit te dagen tot een gevecht.

Prooien
Leeuwen jagen op prooien. Deze hebben allerlei overlevingstechnieken. Zo maken zij gebruik van schutkleuren. Omdat jonge gnoes's of gemsbokken lichter van kleur zijn, vallen zij niet goed op in het dorre savannegras. Waterbokken, die leven in waterrijke gebieden voor het eiwitrijke voedsel hebben een sterke muskusgeur. Er wordt gedacht dat dit de waterbokken een minder smakelijke prooi maakt voor roofdieren. Bovendien leven veel prooidieren in kuddes. De hele groep waakt over elkaar en waarschuwt bij dreigend gevaar.

Dierentuinen doen ook aan overleven
De Nederlandse dierentuinen (verenigd in de NVD) dragen ook hun steentje bij aan het laten overleven van met uitsterven bedreigde diersoorten. Zij hebben speciale fokprogramma's en doen veel aan onderzoek. Bovendien delen de dierentuinen veel kennis en ervaring met natuurbeschermingsorganisaties zoals het WNF. Daarnaast wordt uitleg aan bezoekers gegeven over de oorzaken van het uitsterven van bepaalde diersoorten. Uiteraard werven de NVD dierentuinen ook fondsen voor natuur- en dierenbescherming. Een dagje Afrika
In Safari Beekse Bergen maken bezoekers in één dag kennis met diverse Afrikaanse diersoorten. Ze komen oog in oog te staan met leeuwen, jachtluipaarden en neushoorns. Er zijn verschillende mogelijkheden om een reis door dit grote dierenpark te maken. Neemt men de Safaribus of Safariboot dan vertelt de gids de meest actuele informatie over de dieren. Echt avontuurlijk is de Wandelsafari. Hier lopen bezoekers over een Afrikaanse savanne en ontmoeten zij bijvoorbeeld de grootste olifant van Europa, Calimero. Het is ook mogelijk om met de eigen auto op safari te gaan.

Meer informatie over Safari Beekse Bergen is te vinden op: www.safaribeeksebergen.nl maar men kan ook bellen met Safari Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.)

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht