Gemeente Putten

Overlegplatform ouderenzorg Putten

Begroting 2004 in hoofdlijnen

Structuurplan Locatieonderzoek Windpark A28 Husselerveld-Zuidwest Husselerveld woningbouw 1e fase (zelfstandige projectprocedure) Detailhandelsvisie/onderzoek centrumvoorzieningen Herstructurering Brinkstraat-Koesteeg Voorontwerp-bestemmingsplan "Westelijk Buitengebied" Inbreidingsnota gemeente Putten

Koninklijke onderscheiding voor Heimen Top van de Stichting Oktober 44 (04-10-2004)

---

Putten, 4 oktober 2004

Koninklijke onderscheiding voor Heimen Top van de Stichting Oktober 44

Zaterdag 2 oktober 2004 reikte burgemeester mr. B.J. van Putten een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heer H. Top.

De uitreiking vond omstreeks 20.00 uur plaats in De Aker (Fontanusplein 2 in Putten), voorafgaand aan de broodmaaltijd van de Stichting Oktober 44, ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van de razzia van 1 en 2 oktober 1944.

De heer Top (76 jaar) ontving de onderscheiding vanwege zijn inspanningen bij het herstel van goede verhoudingen en verzoening tussen de bevolking van Putten en burgers in voormalige concentratiekampgebieden in Duitsland. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in de eerste contacten met Ladelund en (mede) initiatieven genomen in het tot stand komen en bevestigen van contacten met buitenlandse gemeenschappen die een soortgelijke tragedie als in Putten hebben ervaren.

1960

Initiatiefnemer van de 1^e reis naar Ladelund, waar op het plaatselijke kerkhof 110 kampslachtoffers uit Putten door een plaatselijke geestelijke (pastor Richter) werden begraven; deze werd het volgende jaar voor een tegenbezoek uitgenodigd.

1965-1982

Medeoprichter en lid van het zogenoemde brugcomité Putten-Ladelund dat wederzijdse bezoeken een structureel karakter gaf.

1982-heden

Medeoprichter, lid van het comité en bestuurslid van de Stichting Oktober 44, in het bijzonder belast met het contact met de overlevenden. Mede door zijn toedoen wonen jaarlijks delegaties uit Duitsland de 2 oktober herdenking in Putten bij, waardoor een daadwerkelijke verzoening tot stand kwam. Ook nam hij (mede) initiatief tot en fungeert hij als relatiebeheerder van de blijvende contacten met organisaties en instanties uit Frankrijk (Oradour), Tsjechië (Lidice) en Italië (Marzabotto), waar soortgelijke tragedies in oorlogstijd hebben plaatsgevonden.

Overige activiteiten:

1978-1991

Secretaris van het Comité Paardenfokdag Nijkerk

1985-1992

Medeoprichter en voorzitter van buurtvereniging Diermen

1993-1997

Ouderling in de Gereformeerde Kerk te Nijkerk

1994-1995

Lid van de gemeenteraad van Putten

1998-2001

Kerkvoogd Nederlandse Hervormde Kerk