De Unie


Jacques Teuwen wil met werkgevers vooruit kijken

Het leven gaat na 2 oktober gewoon verder

4 oktober 2004 - De massale opkomst bij de vakbondsdemonstratie op het Museumplein van zaterdag 2 oktober liet onomstotelijk zien dat niet alleen ouderen maar ook vele jongeren grote moeite hebben met het hervormingsbeleid van dit kabinet. Inmiddels is bij de fracties van de regeringspartijen het signaal duidelijk. Het noodzakelijke draagvlak voor de wijze waarop dit kabinet de sociale zekerheid wenst af te bouwen ontbreekt. Voorzitter Jacques Teuwen van De Unie kijkt liever vooruit, want: Het leven gaat na 2 oktober gewoon verder. Hij vindt het wenselijk dat er op korte termijn overleg plaatsvindt tussen de sociale partners onderling.

Hierbij is het van belang dat werkgevers- en werknemersorganisaties trachten een gezamenlijke agenda op te stellen. De Unie vindt het belangrijk dat er nu raamafspraken gemaakt worden op centraal niveau over de verschillende dossiers, bijvoorbeeld VUTprepensioen, zodat er bij het CAO-overleg geen onnodige onrust en onzekerheid ontstaat. Ruimte voor het leveren van maatwerk op decentraal niveau, hoort hierbij als een noodzakelijk uitgangspunt, aldus de Unie-voorzitter.

Hoe staat De Unie tegenover verdere acties?

Zoals aangekondigd zullen verschillende FNV-bonden in de komende weken oproepen tot verdere acties in bedrijven en sectoren. Hardere acties zoals estafettestakingen worden daarbij niet uitgesloten, integendeel. De Bestuursraad van De Unie heeft tijdens de behandeling van de Unie-arbeidsvoorwaardennota 2005, op 30 september j.l., te kennen gegeven dat zij geen voorstander is van het oproepen tot dergelijke acties. Indien echter leden in overleg met de betreffende bestuurder wensen aan te sluiten bij acties van andere bonden dan wordt daartoe ruimte geboden. Overigens werd in dezelfde vergadering Jacques Teuwen door de Bestuursraad bij acclamatie benoemd voor een tweede termijn van zeven jaar als voorzitter van De Unie.
De Unie blijft daarom na het massale protest van 2 oktober middels de vakcentrale MHP aandringen op aanpassing van het kabinetsbeleid. De Unie ziet hoe dan ook de politieke beïnvloeding pas als afgerond nadat de diverse onderliggende begrotingen van de departementen behandeld zijn in de Tweede en Eerste Kamer.

Jacques Teuwen, die aanwezig was op het Museumplein, dankt alle kaderleden en medewerkers die in de afgelopen weken met bezieling hebben gewerkt aan de voorbereiding van protestacties tegen het kabinetsbeleid. Bij de uitvoering ging het vaak om acties die al begonnen in de vroege ochtenduren, zoals het folderen op de stations in het hele land. Hierbij past een groot compliment.

maandag, 4 oktober 2004