AutoRai

4-10-2004

Audi pakt alle kampioenstitels in DTM

Na de titel bij de rijders, die bij de vorige wedstrijd al werd veiliggesteld door Mattias Ekström, en de teamtitel, die naar het Audi Sport Team Abt ging, veroverde Audi in de laatste race op Hockenheim ook het merkenkampioenschap in de DTM, de toonaangevende toerwagenserie van Europa.

Dankzij de tweede plaats van Martin Tomczyk, die lang dichtbij zijn eerste DTM-zege was, stelde Audi de nog ontbrekende titel veilig. Dat betekent een honderd procent score voor het merk uit Ingolstadt, dat dit jaar voor het eerst weer met eigen fabrieksteams aantrad in de DTM, waarin Audi ook in het begin van de jaren negentig al met succes actief was.

De DTM is zonder enige twijfel de beste toerwagenserie die er op dit moment is, zei Dr. Wolfgang Ullrich, de hoogste baas van Audi Sport. Zijn organisatie, die eerder al tekende voor de succesvolle sportwagen Audi R8, ontwikkelde in de afgelopen winter een DTM-raceversie op basis van de Audi A4. De raceautos werden toevertrouwd aan het Team Abt Sportsline, dat vier autos inschreef en het team Joest, dat twee autos inzette. Mattias Ekström won dit seizoen vier van de tien races, op de Adria Raceway in Italië, op de EuroSpeedway Lausitz, op het Circuit Park Zandvoort en op het circuit van Brno in Tsjechië. In zeven van de tien wedstrijden reed hij een plaats op het podium en als enige coureur in de DTM slaagde hij erin om in alle races punten te scoren. Die consistentie leverde hem uiteindelijk de kampioenstitel op, een succes dat werd gecompleteerd door de merken- en teamkampioenschappen voor Audi. Ook zesvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen won voor Audi een DTM-race, hij zegevierde op het circuit van Oschersleben.

De laatste race van het seizoen op het circuit van Hockenheim vormde een waardige afsluiting van een buitengewoon spannend racejaar, waarin de strijd tussen Audi en Mercedes-Benz lange tijd gelijk op ging. In de finale streed Audi-rijder Martin Tomczyk lange tijd voor zijn eerste overwinning in de DTM, maar uiteindelijk moest hij nipt geslagen genoegen nemen met de tweede plaats. Ik heb er hard voor gewerkt en ik ben dan ook zeker tevreden met dit resultaat, meldde de Duitser na afloop. Bernd Schneider eindigde als eerste en Gary Paffett als derde. Tom Kristensen eindigde in Hockenheim als vierde, Mattias Ekström werd als zesde geklasseerd. Christian Abt behaalde voor het eerst dit seizoen een kampioenschapspunt, hij werd achtste, drie plaatsen voor Frank Biela.

Nu gaan we eerst eens genieten van onze successen, maar natuurlijk zijn we ook alweer bezig met de ontwikkeling voor volgend jaar, verklaarde Audi-sportdirecteur Ullrich. In een kampioenschap waar de competitie zo sterk is, moet je voortdurend scherp blijven. En natuurlijk zullen we er alles aan doen om deze resultaten volgend jaar te herhalen.