Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Kant en Gerkens over verschillen in EHBO opleidingen.
(2030419530)

1
Erkent u het grote belang van de inzet van EHBO'ers bijvoorbeeld bij rampen en bedrijfsongevallen? Zo ja, bent u tevreden over het aantal mensen met een (door het Oranje Kruis) erkend EHBO-diploma? Zo neen, op welke manier gaat u zich inzetten om dit aantal te vergroten?

1
Ja, goede eerste hulp door omstanders is een belangrijke eerste stap in de keten van spoedeisende hulp. Bij rampen bepaalt de Regionaal Geneeskundig Functionaris de inzet van het aantal vrijwilligers. EHBO'ers spelen soms in het kader van de bedrijfshulpverlening (BHV) bij bedrijfsongevallen een rol. Ja, ik ben tevreden over het aantal mensen (ruim 300.000) met een EHBO-diploma, maar er kunnen uiteraard nooit teveel EHBO'ers zijn.

2
Zijn EHBO-diploma's in bepaalde bedrijfstakken, bijvoorbeeld bij zwembad, verplicht? Zo neen, bent u van mening dat dit wel zou moeten? Bent u bereid hierop actie te ondernemen?

2
Op de vraag of EHBO-dilpoma's in zwembaden verplicht zijn heb ik navraag gedaan bij de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In de nota van toelichting van het Besluit hygiëne en veiligheid zwemaangelegenheden wordt gesteld dat het van belang is dat in de zweminrichting minimaal één persoon aanwezig is die in het bezit is van een geldig EHBO-diploma.
Voor andere bedrijfstakken is mij dit niet bekend. Ik acht het primair de verantwoordelijkheid van de verschillende bedrijfstakken hier actie op te ondernemen.

3
Voor welke andere doelgroepen zou een volledige EHBO-opleiding raadzaam zijn? Welke actie gaat u hierop ondernemen?

3
Mij is bekend dat het Oranje Kruis verschillende doelgroepenpakketten heeft die moeten leiden naar het diploma Eerste Hulp. Ik ga hierop geen actie ondernemen.

4
Erkent u, dat nu de markt voor opleidingen is vrijgegeven, er verschillen in EHBO-opleidingen zijn ontstaan, waardoor er grote problemen kunnen optreden bij samenwerking, waardoor kostbare tijd verloren kan gaan? Zo ja, vindt u dat een ongewenst gevolg van de ingevoerde marktwerking? Wat gaat u hieraan doen?

4
Ik ga ervan uit dat certificerende instellingen zoals het Oranje Kruis en anderen gezamenlijk met de aanbieders afspraken maken over de minimale eisen van de EHBO-opleidingen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij veldpartijen.

5
Deelt u de mening dat het deel Eerste Hulpverlening in de cursussen voor bedrijfshulpverlening (BHV), ook indien het om kwalitatief goede opleidingen gaat, voldoende is om daadwerkelijk in voorkomende gevallen de goede hulp te kunnen verlenen? Zo neen, zou het niet veel beter zijn dit EHBO-gedeelte van 8 uur te vervangen door de

Oranje Kruisopleiding van 20 uur inclusief de opleidingseisen van het Oranje Kruis en bent u bereid zich hiervoor in te zetten?

5
Het is primair de verantwoordelijkheid van de verschillende bedrijfstakken om dit bepalen.

6
Hoe groot schat u het risico dat commerciële aanbieders, die met eigen certificaten mogen werken, elkaar op de prijs concurreren, en dat dit ten koste gaat van de inhoud van de cursussen?

6
Zie mijn antwoord op vraag 4.

7
Vindt er controle plaats op de commerciële aanbieders en op de manier waarop werkgevers uitvoering geven aan bedrijfshulpverlening? Zo neen, bent u bereid dit te organiseren, bijvoorbeeld door het instellen van een controlecommissie die steekproefsgewijze (commerciële) aanbieders van (bedrijfs-)cursussen en werkgevers controleert?

7
Nee, het is niet mijn taak om hiervan een registratie bij te houden. Ten aanzien van de bedrijfshulpverlening inspecteert en handhaaft zonodig de Arbeidsinspectie. Aanvullende controle is in deze niet nodig.

8
Kunt u inzicht geven in de mogelijke wildgroei van commerciële aanbieders in de bedrijfshulpverlening?

8
Nee, hierover kan ik geen inzicht geven.

9
Deelt u de mening dat, om ernstige problemen door verschillen in methoden te voorkomen en om verzekerd te zijn van gegarandeerd goede cursussen, er weer één erkende EHBO- opleiding en één erkend certificaat moeten komen, vastgesteld door het Oranje Kruis in samenwerking met het ministerie? Zo ja, hoe gaat u dit regelen?

9
Nee, Zie verder mijn antwoord op vraag 4.

1) Trouw, 9 augustus jl.


---- --