JET-NET

Minister beloont scholen voor innovatief beta onderwijs

PERSBERICHT

MINISTER VAN DER HOEVEN BELOONT SCHOLEN VOOR INNOVATIEF BETA

ONDERWIJS

Zeven Jet-Net scholen hebben vandaag geldbedragen tot .32.500,- per school ontvangen uit handen van de minister van OCW, Maria van der Hoeven. De scholen kregen deze premies omdat zij activiteiten ten behoeve van het bètaonderwijs opnemen in hun schoolprogramma. Deze activiteiten ontwikkelden zij in samenwerking met het bedrijfsleven in het kader van het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, Jet-Net. Het doel is de instroom in de bèta profielen en studies te vergroten.

Het Hondsrug College in Emmen is de gelukkige winnaar van de eerste prijs, . 32.500,- een bedrag dat rechtstreeks ten goede komt aan de vaksectie. Henk van der Scheer, sector directeur havo/vwo: .Dit is geweldig! Door Jet-Net hebben wij onze informele contacten met het bedrijfsleven niet alleen kunnen formaliseren, nu worden we ook nog beloond voor onze aanpak..

Jan Schaapsmeerders, voorzitter van Jet-Net: .De buitenwereld binnen halen in het onderwijs, dat wordt steeds belangrijker, zeker in de bètavakken. Een school begeleidt leerlingen immers niet alleen naar het eindexamen, maar is ook een belangrijke partner om leerlingen klaar te stomen voor de maatschappij. Jet-Net bedrijven bieden scholen voor havo en vwo de ingrediënten om recente technologische ontwikkelingen te koppelen aan lesstof. Ik ben blij dat de minister van OCW scholen die dat goed doen beloont. Ze heeft in totaal . 300.000 euro ter beschikking gesteld..

Onlangs kwam in het nieuws dat de instroom in bèta studies voorzichtig toeneemt. Uit de vooraanmeldingen voor technische studies blijkt dat er 8% procent meer inschrijvingen zijn dan vorig jaar. Schaapsmeerders: .Jet-Net is daar natuurlijk blij mee. Nederland heeft technici nodig. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat we er nog lang niet zijn. Maar initiatieven zoals Jet-Net, samen met andere waardevolle activiteiten zijn wel een motor voor scholen om hun onderwijs te innoveren. Je ziet nu dat onze doelstellingen beklijven. Bedrijven krijgen een rol in het curriculum. En dat is winst, voor de docent, de leerling, het bedrijf en de Nederlandse kenniseconomie..

Juryvoorzitter Harry Eykelhoff geeft aan dat de beloonde scholen op de goede weg zijn. .Scholen geven in hun presentatie aan dat zij leerlingen uitdagend onderwijs willen aanbieden, waarin leerlingen de maatschappij herkennen. Het schoolgebouw is niet langer de enige plek om leerlingen voor te bereiden op hun eindexamen.. Eykelhoff geeft aan dat het Hondsrug College zich onderscheidt door het pragmatisch in gang zetten van allerlei activiteiten. .Docenten én ondersteunend personeel hebben het lef om onconventioneel te werken. Dit leidt tot een intersectorale samenwerking tussen het havo/vwo en het vmbo. Het Hondsrug zet de kennis, expertise en activiteiten van bedrijven als DSM in in dit proces. Daarmee is Jet-Net een waardevolle aanvulling voor het schoolbeleid. Ik vindt het bewonderenswaardig dat leerlingen van het Hondsrug College naar basisscholen in de buurt gaan om leerlingen gastlessen bèta/techniek te geven..

Andere scholen die in de prijzen vielen waren:
De Populier in Den Haag (tweede), het Newman College in Breda (derde), het Bernardinus College in Heerlen, het Lorentz Casimir College in Eindhoven, het Montessori Lyceum in Amsterdam en het Stedelijk Gymnasium Arnhem (gezamenlijk op de vierde plek)