Politie Zuid-Holland-Zuid

Vuurwerkteam van start

Dordrecht 04-10-2004 - De politie van de regio Zuid-Holland-Zuid is weer gestart met het regionale vuurwerkteam dat tot en met de jaarwisseling werkt aan het bestrijden van vuurwerkoverlast, het bezit van (illegaal)vuurwerk en de illegale handel in vuurwerk. De afgelopen week zijn de scholen op de hoogte gesteld van het bestaan van het vuurwerkteam en de mogelijkheid om tips door te geven. Op de scholen wordt voorlichting gegeven over de gevaren van het afsteken van (illegaal) vuurwerk.

De afgelopen jaren is het vuurwerkteam succesvol gebleken en werd de overlast van vroegtijdig afgestoken vuurwerk sterk verminderd. Vorig jaar is door het team ongeveer 6.000 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen, is in 78 gevallen proces-verbaal opgemaakt en werden 256 jongeren doorverwezen naar bureau Halt. Het vuurwerkteam bestaat uit negen agenten. Ook de plaatselijke gebiedsagenten houden in samenwerking met de vrijwillige politie en de Stadswachten toezicht op het voortijdig afsteken van (illegaal)vuurwerk.

Wat mag wel, wat mag niet
De reguliere handel wordt dit jaar door de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid en de leden van het vuurwerkteam gecontroleerd. Zo wordt van tevoren bij alle legale handelaren onderzocht of de opslagplaatsen aan de eisen van het Vuurwerkbesluit en de Wet Milieubeheer voldoen.
De politie wijst er nadrukkelijk op dat vroegtijdig afsteken en het bezit van vuurwerk buiten de vastgestelde verkoopdagen een misdrijf is, waar behoorlijke straffen op staan.

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur. Het kopen van vuurwerk is toegestaan op 29, 30 en 31 december bij de normale verkooppunten in Nederland. Tijdens deze toegestane verkoopdagen houden de Milieudienst en de politie bij de handelaren een gezamenlijke controle.

Straffen en boetes
Zoals vermeld staan er behoorlijke straffen op het vroegtijdig voorhanden hebben, afleveren of afsteken van vuurwerk. Enkele voorbeelden:

* Het in bezit hebben van 1-100 strijkers: 100 euro boete. Het afleveren van 4 doosjes strijkers: 10 dagen hechtenis.
* Het voorhanden hebben van 1 Chinese rol (10.000 t/m 300.000 shots): 200 euro. Het afleveren van 1 Chinese rol: 10 dagen hechtenis.

* Het voorhanden hebben van 1 lawinepijl: 400 euro. Het afleveren van 1 lawinepijl aan een persoon jonger dan 16 jaar: één maand hechtenis.

Het mag duidelijk zijn dat bij grotere aantallen de boetes meestijgen. Inmiddels zijn de eerste jongeren uit Zwijndrecht en Gorinchem naar bureau Halt verwezen voor het vroegtijdig afsteken en in het bezit hebben van strijkers.

Tips
Tips over illegale handel en bezit van vuurwerk kunnen worden doorgegeven aan het Meldpunt M. Dit is een landelijk meldpunt om misdaad anoniem te melden. Het meldpunt is 7 dagen bereikbaar tussen 10.00 uur en 22.00 uur. Het nummer van deze Tiplijn is 0800-7000. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Meldingen van overlast kunnen worden doorgegeven aan de politie op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) Het vuurwerkteam is te bereiken op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).