Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verlenging startbaan Bierset: Vlaamse Regering gaat wel degelijk in beroep (04/10/04)

Op 14 juli 2004, tijdens de laatste Ministerraad van de vorige Vlaamse Regering, deelde toenmalig Minister van Leefmilieu Tavernier mee in beroep te zullen gaan tegen de verlenging van de startbaan van de regionale luchthaven van Bierset. Hiermee gaf de Vlaamse Regering gevolg aan de oproep van de gemeente Riemst en burgemeester Jan Peumans. Het gemeentebestuur van Riemst tekende eerder al beroep aan bij de Raad van State. Een verlenging van de startbaan zou betekenen dat het -nu al door nachtlawaai geteisterde- Zuid-Limburg op nog lagere hoogte zou overvlogen worden door zwaardere toestellen.

De start van de gerechtelijke procedure door de gemeente Riemst en de Vlaamse Regering kwam er na de aflevering van een vergunning voor de verlenging van de startbaan van Bierset door de Waals Minister Foret. Dit gebeurde zonder vooraf het Vlaamse Gewest in te lichten. Hiermee werd zowel een Samenwerkingsovereenkomst tussen de gewesten, als een Besluit van de Waalse Regering geschonden.

De laatste dagen ontstond er nogal wat twijfel over het standpunt van de huidige Vlaamse Regering, niet in het minst bij de collega"s van de Waalse Regering.

Geen twijfel mogelijk : In een antwoord van huidig Minister van Leefmilieu Peeters op een parlementaire vraag van Jan Peumans, bevestigt Peeters dat het standpunt van de Vlaamse Regering ongewijzigd blijft. Het Vlaamse Gewest diende op 10 september 2004 twee verzoekschriften tot schorsing / nietigverklaring van het Besluit van de Waalse Regering voor de verlenging van de startbaan in bij de Raad van State.

Nog volgens Jan Peumans, leveren de uitgebreide antwoorden van de Minister op de al even uitgebreide vraag een andere belangrijke conclusie op :

Zoals vastgelegd in de bedoelde Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gewesten, zijn diezelfde Gewesten verplicht om de andere betrokken gewesten in kennis te stellen van projecten met gewestgrensoverschrijdende effecten. Dit gebeurde dus niet bij de aflevering van de vergunning voor de verlenging van de startbaan van Bierset.

"Uit het antwoord van de Minister kunnen we afleiden dat zo"n vergetelheid eerder uitzonderlijk is", aldus Jan Peumans. "In allerlei andere dossiers met dezelfde mogelijke grensoverschrijdende milieugevolgen werd de procedure netjes gevolgd door het Waalse Gewest. Diverse stortplaatsen, verbrandingsovens, en zelfs een motorcrosscircuit in Hélécine kwamen er pas nadat het Vlaamse Gewest in kennis gesteld werd van het dossier en de milieueffectrapporten. Bij de verlenging van de startbaan van Bierset gebeurde dit niet. Toeval ?"

Burgemeester en Vlaams Parlementslid Jan Peumans kan het volgehouden engagement van de Vlaamse Regering enkel toejuichen en benadrukt "het volste vertrouwen te hebben in de verdere opvolging van dit dossier door Minister Peeters".

Auteur:
N-VA-fractie Vlaams parlement
Jan Peumans, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ferry Comhair
Telefoon: 0479-658624
E-post: ferry.comhair@n-va.be
Url: www.n-va.be