Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Opgeruimd de herfst in - een afvalproject voor kinderen in Geuzenveld-Slotermeer

Schoolkinderen van basisschool De Kade starten donderdag met een project over zwerfafval. Ze ruimen afval op, krijgen les op school, gaan mee met de milieupolitie, ze maken kunstvoorwerpen van zwerfafval en als feestelijke afsluiting van het project is er een tentoonstelling.

In dit twee maanden durend project leren kinderen van alles over afval. Het bestaat uit zeven onderdelen. De kinderen beginnen met een opruimactie. Gewapend met prikkers en voorzien van speciale hesjes trekken de leerlingen de schoolbuurt in om zwerfvuil te verwijderen. Verder brengen ze onder andere een bezoek aan het Afvalpunt in het stadsdeel waar ze een rondleiding krijgen. Niet alle lessen spelen zich buiten de school af, een aantal lessen geeft de leerkracht op school.

Bewust maken van de woonomgeving
Dit project maakt kinderen bewust van de hoeveelheid afval dat buiten rondslingert. De leerlingen moeten ook aangeven wat ze hiervan vinden en bedenken hoe je dit kunt voorkomen. Het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer organiseert dit project in samenwerking met het Amsterdams NME Centrum.
Verantwoordelijk milieuwethouder van het stadsdeel Tys de Ruijter steunt het project van harte. "Vervuiling van de woonomgeving staat op nummer één van het klachtenlijstje van de Amsterdammer. Vaak zijn het ook de looproutes van schoolkinderen waar veel zwerfafval te vinden is. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen om kinderen zorg voor de eigen omgeving te leren. Ik vind dat heel positief, én minder ergernis voor de buurt, én beter voor het milieu".

Project via deze website te volgen
Het hele project zal te volgen zijn op deze website. Binnenkort kunt u via een button of via deze pagina doorklikken naar het afvalproject Opgeruimd de herfst in. Van elke afvalles komt een webpagina met foto's van de activiteiten en informatie over wat de kinderen geleerd hebben en wat ze van de lessen vinden. Iedereen kan daar weer op reageren en suggesties doen. Ook die komen weer op de website te staan.

Kijk ook eens op de website van het Amsterdams NME Centrum, www.anmec.nl, voor informatie over het zwerfvuilproject en andere educatieve projecten over natuur en milieu. Voor meer inhoudelijke informatie over het project Opgeruimd de herfst in kunt u terecht bij onderstaande contactpersoon.

Auteur(s):
P. de Groot

Contact:
M. Schutte