Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-155

Den Haag, 4 oktober 2004

Bestuurlijk akkoord over beheersing EMU-saldo

Het kabinet, VNG, IPO en de UvW hebben een akkoord bereikt over beheersing van het EMU-saldo van de lokale overheden. Kern van het akkoord is dat gezamenlijk opgetrokken wordt om ervoor te zorgen dat in 2005 het vastgestelde maximumtekort niet wordt overschreden. In dat jaar zullen ontwikkelingen in de uitvoering van lokale begrotingen nauw gevolgd worden en zal verder worden gezocht naar mogelijkheden om het lokale EMU-saldo te beperken. Voor 2005 zal worden afgezien van nadere regelgeving, boeten, een ontheffingsregime en een ruilmechanisme, zoals voorgesteld in het advies van de commissie van externe deskundigen. VNG, IPO en UvW zullen het akkoord met een positief advies aan hun achterbannen voorleggen.

Begin 2004 bleek dat een in 2003 opgetreden EMU-tekort (het gezamenlijk begrotingstekort van het Rijk, lokale overheden en sociale fondsen) mede was veroorzaakt door een hoger dan verwacht EMU-tekort van de lokale overheden: provincies, gemeenten en waterschappen. De tekorten waren hoger dan in ramingen van bijv. CBS en CPB voorzien en dus ontstond een probleem, niet in de laatste plaats omdat het EMU-tekort in 2003 over de grenswaarde van 3% ging en Nederland het Stabiliteitspact overtrad.

Onderkend werd en wordt dat dit een gezamenlijk probleem is dat gezamenlijk opgelost moet worden. De ontwikkeling van het lokale EMU-saldo zal scherp gevolgd worden. Er zal een (individuele) referentiewaarde gehanteerd worden voor het lokale EMU-saldo. Mogelijkheden zullen worden uitgewerkt om de discrepantie tussen de belasting van het EMU-saldo en de lokale begroting te beperken.

Met ingang van 2006 zullen de lokale overheden in hun begroting hun EMU-saldo opnemen en zal, mede op basis van de ervaringen in 2005 en de ontwikkelingen rondom het Stabiliteitspact, een structurele oplossing ingevuld worden.

De tekst van het akkoord is beschikbaar via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/BZ04-924.DOC