Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Brief minister Verdonk over de IND

Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Bezoekadres
Schedeldoekshaven 100
2511 EX Den Haag
Telefoon (070) 3 70 79 11
Fax (070) 3 70 79 72
www.justitie.nl
Onderdeel Directie Vreemdelingenbeleid
Datum 4 oktober 2004
Ons kenmerk 5310381/04/DVB
Onderwerp Reguliere toelatingsprocedures bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst

Mede naar aanleiding van een op 15 juni 2004 door Uw Kamer aanvaarde motie van de heer K.G. de Vries over een plan van aanpak voor de achterstandenproblematiek bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heb ik bij brief van 12 juli 2004 Uw Kamer geïnformeerd over de maatregelen die zijn of worden getroffen om de voorraden te verkleinen en daarmee samenhangend de lange doorlooptijden in reguliere toelatingsprocedures te verkorten.

In genoemde brief is een groot aantal maatregelen geschetst teneinde de problemen, onder andere op het terrein van de geautomatiseerde gegevens- uitwisseling, die zijn ontstaan bij in het bij Uw Kamer bekende proces van overdracht van administratieve toelatingstaken van de vreemdelingendiensten naar de IND, op te lossen. Deze maatregelen liepen uiteen van tussentijdse aanpassingen in informatie- systemen tot het bieden van maatwerkoplossingen aan gemeenten en GBA-afnemers teneinde de negatieve gevolgen voor deze ketenpartners, maar ook de direct belanghebbenden, zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zijn aan direct belanghebbenden noodvoorzieningen geboden in de vorm van
brieven teneinde het rechtmatige verblijf in Nederland aan te kunnen tonen
(in situaties dat verblijfsdocumenten niet tijdig geleverd konden worden), alsook het verstrekken van gratis terugkeervisa aan personen die bijvoorbeeld vanwege vakantie Nederland tijdelijk wensten te verlaten.

Naast de in de brief van 12 juli genoemde maatregelen heeft IND in een parallel traject door Het Expertise Centrum (HEC) een audit uit laten voeren op de resultaten van de overdracht van taken, met een nadruk op het functioneren van de informatievoorziening en de bijbehorende ICT-systemen en de risico's, die de IND in dat verband nog loopt. De resultaten van deze audit liggen thans voor. De conclusie van de audit is dat de situatie op het gebied van ICT en informatievoorziening ernstig is, maar niet onoplosbaar. Het HEC adviseert daartoe een herstelproject te starten met een looptijd van minimaal 6 maanden. Het HEC raadt niet aan op dit moment en ten koste van grote inspanningen een complete redesign van werkprocessen en bijbehorende ICT systemen uit te voeren, hoewel dit op langere termijn wel gewenst lijkt. Het audit-rapport van het HEC treft u bijgaand aan.

Alhoewel hij wel verbetering signaleert heeft ook de Nationale Ombudsman in de afgelopen periode regelmatig - laatstelijk in zijn brief van 13 augustus 2004 - gewezen op de problematiek van lange doorlooptijden en een onvoldoende bereikbaarheid van de IND. Daarnaast heb ik begrepen dat in het onlangs door Uw Kamer georganiseerde rondetafelgesprek over het functioneren van de IND eveneens de aandacht is gevestigd op de hiervoor omschreven problematiek.

Met betrekking tot het audit-rapport van het HEC kan ik Uw Kamer meedelen dat de in dit rapport opgenomen aanbevelingen zijn overgenomen. Dit betekent dat binnen de IND in een afzonderlijk project het door HEC aanbevolen hersteltraject ICT en informatievoorziening van start is gegaan. De voorziene doorlooptijd van dit project is minimaal een half jaar. Het beoogde resultaat van dit project is het verbeteren van de functionaliteit van geautomatiseerde systemen, het schonen van relevante gegevensbestanden en de verbetering van het geautomatiseerde berichtenverkeer tussen de IND en haar ketenpartners, zodat aan de kwaliteitscriteria van de IND kan worden voldaan.

De ontstane situatie, het na te streven kwaliteitsniveau en de toch beperkte scope van het onderzoek van het HEC leiden mij tot de conclusie dat - ook na de hiervoor genoemde hersteloperatie - een grondige herbezinning op de werkprocessen en de organisatorische inbedding daarvan binnen de IND gewenst is. Op basis van deze conclusie heb ik dan ook besloten een gezaghebbend onderzoek uit te laten voeren.
Dit onderzoek, dat parallel zal lopen aan de binnen de IND inmiddels in gang gezette verbetermaatregelen op basis van het HEC-rapport, zal zich richten op het toekomstvast vormgeven van de toelatingstaken van de IND.
Binnen het onderzoek zal, naast de inrichting van de werkprocessen op het terrein van toelating, ook aandacht besteed te worden aan de uitvoering daarvan. Dit laatste met name gelet op het perspectief van een voldoende dienstverlening aan direct belanghebbenden en een doelmatige uitvoering van het vastgestelde beleid.

Dit onderzoek dient naar mijn oordeel op zo kort mogelijke termijn van start te gaan. Gelet op de onderzoeksopdracht zal dit onderzoek naar verwachting in ongeveer 6 maanden zijn beslag kunnen krijgen. Dit zou betekenen dat de resultaten Uw Kamer nog voor het zomerreces 2005 kunnen bereiken.
Ik heb inmiddels de President van de Algemene Rekenkamer bereid gevonden dit onderzoek onder haar leiding nader vorm te geven en te laten uitvoeren.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

04 okt 04 17:01