Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Bewindsliedenoverleg Schelde

Gemeenschappelijk Perscommuniqué

Bewindsliedenoverleg van 04/10/04

Mevrouw Melanie Schultz van Haegen, Nederlandse Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, de heer Cees Veerman, Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en de heer Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur hebben op 4 oktober 2004 te Den Haag overleg gepleegd over de voortgang van de Scheldedossiers.

Via het Memorandum van Vlissingen werd voorgesteld een streefbeeld voor de Schelde gestalte te geven vanuit drie krachtlijnen: veiligheid tegen overstromingen, toegankelijkheid en natuurlijkheid.

De bewindslieden stellen met voldoening vast dat de gezamenlijke Nederlands-Vlaamse 'Projectdirectie Ontwikkelingsschets Schelde-estuarium', of kortweg ProSes, een Ontwikkelingsschets met ambtelijke voorstellen op de middellange termijn (2010) uitgetekend heeft op basis van een Strategische MER en een Maatschappelijke Kosten-batenanalyse. Zij hechten er groot belang aan dat de bevolking aan beide zijden van de grens op dit moment gebruik kan maken van een grensoverschrijdende inspraakronde om haar mening over deze documenten te geven. De bewindslieden zien dan ook met grote belangstelling uit naar de resultaten hiervan en zullen deze terdege aandacht geven bij de finale besluitvorming over de Ontwikkelingsschets 2010.

Zij benadrukken in dit verband dat zij bijzonder belang hechten aan de inbreng van het 'Overleg Adviserende Partijen' (OAP), waarin de regionale overheden en maatschappelijke groeperingen zijn vertegenwoordigd. Zij zien met grote aandacht uit naar het gemeenschappelijk eindadvies van het OAP. Zij verwelkomen de uitnodiging van de OAP-voorzitters aan de Landbouwsector en het Zeeuwse en Brabantse bedrijfsleven om hen nauw bij de totstandkoming van het eindadvies te betrekken. Zij nodigen het OAP ook uit zelf voorstellen uit te werken voor een optimale borging van de einduitvoering van de in de Ontwikkelingsschets vervatte projecten.

De bewindslieden vragen de voorzitters van de TSC en van het OAP om in overleg met de verschillende partijen aandacht te besteden aan de mogelijkheden van een flankerend beleid voorzover onmisbaar voor de tenuitvoerlegging van de Ontwikkelingsschets. Hierbij kan gedacht worden aan flankerend beleid gericht op onder meer de landbouw en het bedrijfsleven in de mate dat het integrale pakket van maatregelen voor de centrale pijlers hierdoor niet aan kracht inboet.

De bewindslieden benadrukken dat zij het tijdschema zoals voorzien in het Memorandum van Vlissingen wensen te respecteren en zowel in Nederland als in Vlaanderen tegen december 2004 tot politieke besluitvorming te komen. Zij roepen de betrokken partijen op om actief aan deze doelstelling mee te werken.

In navolging van het bewindsliedenoverleg van 1 april laatstleden, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt verdere afspraken te maken over de Gemeenschappelijke Maas. De bewindslieden scharen zich achter het advies van de Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie.

De bewindslieden spreken af om in december 2004 opnieuw te overleggen.