VOFF

LIFE bedreigd op moment dat Europese samenwerking floreert

EUROP4 oktober 2004

Europees natuurherstelprogramma (LIFE) bedreigd op moment dat Europese samenwerking floreert.

Natuurbeheerders en wetenschappers uit 12 landen op workshop in Drenthe bijeen

Tijdens een vierdaagse workshop komen natuurbeheerders en onderzoekers uit diverse Europese landen bijeen om hun kennis en ervaringen op het gebied van natuurherstel uit te wisselen. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen onder de vlag van het LIFE Nature Cooperation-programma van de Europese Unie, is van groot belang om natuurwaarden te behouden.

Alleen met herstelmaatregelen in natuurgebieden kunnen de natuurwaarden, die door verzuring, verdroging, vermesting en versnippering verdwijnen, worden behouden. In heel Europa hebben zowel successen als mislukkingen in het natuurbeheer én wetenschappelijk onderzoek veel expertise opgeleverd. Herstelmaatregelen kunnen meer natuurwaarden opleveren als natuurbeheerders en wetenschappers uit binnen- en buitenland hun krachten bundelen en kennis en ervaringen uitwisselen. Op Europese schaal gebeurde dit tot nu toe veel te weinig. Daarom hebben natuurbeheerders en wetenschappers uit 12 Europese landen de handen ineengeslagen om elkaar op de hoogte te brengen van hun kennis en ervaringen op het gebied van natuurherstel in hoogvenen en duinen.

Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 oktober wordt in het bungalowpark Landal Aelderholt in het Drentse Aalden de eerste workshop gehouden. Hier komen meer dan 60 natuurbeheerders en onderzoekers samen uit 12 Europese landen, waaronder Ierland, Denemarken, Duitsland, de drie Baltische staten en Wit-Rusland, om kennis en ervaringen uitwisselen.

De deelnemers presenteren tijdens de vierdaagse workshop de huidige wetenschappelijke kennis op het gebied van natuurherstel en hun ervaringen met diverse LIFE-Nature en natuurherstelprojecten in hoogvenen en duinen. Toekomstige plannen voor natuurherstel worden bediscussieerd zodat de expertise van andere natuurbeheerders en onderzoekers kan worden toegepast. Ook tijdens excursies naar het hoogveenreservaat Bargerveen, het Korenburgerveen, de duinen van Ameland en de Kennemerduinen zullen de successen en tegenslagen in natuurherstelprojecten uitvoerig worden besproken.

Het boek 'Conservation and Restoration of Raised Bogs' beschrijft de bevindingen van een gezamenlijk Nederlands-Iers onderzoek naar hoogveenherstel. In het Bargerveen zal het boek officieel worden overhandigd aan onder andere de ambassadeur van Ierland.

Het LIFE Nature-programma heeft als doel het behoud en herstel van de Natura 2000-gebieden en Natura 2000-soorten. Natura 2000 is het samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden in de hele Europese Unie en vormt de hoeksteen van het beleid van de Europese Unie voor behoud en herstel van biodiversiteit.

Contactpersoon: Hans Esselink, projectleider Radboud Universiteit Nijmegen
H.Esselink@science.ru.nl, tel.: 024-3653289/ 06-25027700 Gert-Jan van Duinen, tel.: 06-22746787


04 okt 04 17:23