VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Joop van den Ende krijgt kleinste theater van Nederland

Madurodam, 4 oktober 2004

Joop van den Ende, die de naam heeft projecten vooral groot en groots aan te pakken, heeft vandaag het kleinste theater van ons land onthuld. Het Fortis Circustheater heeft, naast Carré en de Koninklijke Schouwburg, nu als derde theater - maar ter plekke wel weer het grootste - een vaste plaats in Madurodam gekregen.

De replica van het theater op een schaal van 1 op 25 is een cadeau van alle medewerkers van de Nederlandse werkmaatschappijen van Stage Holding aan Joop en Janine van den Ende, als blijvende herinnering aan het 100-jarig bestaan van het theater aan de Scheveningse kust.

Een volkomen verraste Joop van den Ende: 'Ik wist tot op vandaag niet dat 'klein'zo mooi kan zijn. Mijn medewerkers hebben Janine en mij werkelijk een prachtig cadeau gegeven.'

Het jubileumjaar begon met een live uitzending van het Gala 100 jaar Circustheater met Ivo Niehe, terwijl de geschiedenis van het theater prachtig werd vastgelegd in het boek Theater aan de Kust. Het theaterspektakel The Lion King werd het cadeau van Joop van den Ende aan het publiek en Robert Kranenborg verrijkte het Circustheater met à la carte restaurant Le Cirque. Vlak voor de zomer werden op het plein voor het theater een aantal bomen en indrukwekkende beelden van internationaal bekende kunstenaars geplaatst.

Madurodam opende haar deuren op 2 juli 1952 en is vernoemd naar de in Dachau omgekomen Joods-Portugese soldaat George Maduro. De miniatuurstad is met circa 338 gebouwen op 18.000 vierkante meter en daarnaast vele auto's, boten en treinen, een belangrijke attractie. Jaarlijks ontvangt Madurodam een 700.000 bezoekers, waarvan de helft afkomstig is uit het buitenland.

Madurodam werd opgericht als herdenkingsmonument met als doel de opbrengst ervan te schenken aan het Studenten Sanatorium. Sinds de sluiting van het sanatorium in 1964 ondersteunt de Stichting Madurodam Steunfonds sociaal culturele instellingen voor jongeren, zowel gezond als gehandicapt, op financieel gebied. Een voorbeeld is SOS Kinderdorpen.

De aanvragen voor plaatsing van maquettes worden beoordeeld door de toetsingscommissie van Madurodam. De commissie toetst nieuwe projecten aan de volgende criteria: de maquette moet typisch Nederlands zijn en de maquette moet attractief zijn. Bovendien bewaakt men het concept van de miniatuurstad. Sponsoring van een maquette is mogelijk, maar niet doorslaggevend bij de beslissing over het wel of niet plaatsen. Van alle maquettes is zo'n 20% gesponsord.

Noot voor de redactie,