Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

B & W ROTTERDAM LATEN (LITERAIRE) TIJDSCHRIFTEN STIKKEN

Het college van B & W van Rotterdam heeft geadviseerd om de (literaire) tijdschriften alsnóg uit te sluiten van het gemeentelijke cultuurplan. Hiermee gaan zij in tegen het advies dat de RKS aan het college uitbracht. Bovendien is in de aanloop naar het definitieve besluit (in de Uitgangspunten van B&W en het vooradvies van de RKS) nóóit sprake geweest van uitsluiting van tijdschriften. Hiermee ontpopt wethouder Hulman zich tot de Hans Kazan van de Rotterdamse cultuur: de hoed was leeg, maar met een eenvoudig 'Simsalabim' wordt toch maar even mooi een dooie mus tevoorschijn getoverd.

Burgemeester en wethouders vinden dat tijdschriften met behulp van incidentele subsidies ondersteund moeten worden in plaats van met structurele middelen. De bladen kunnen volgens het college eventueel een beroep doen op incidentele subsidies voor (literaire) tijdschriften bij de toekomstige Dienst Kunst en Cultuur. Het besluit bedreigt de continuïteit die hoort bij een tijdschrift en betekent indirect een stagnering van de ontwikkeling van aanstormende Rotterdamse schrijf- en tekentalenten.

Met dit standpunt van B en W wordt de beginzin van het advies van de RKS al zijn kracht ontnomen. "Het gaat goed met de letteren in de stad", schreef de Kunststichting namelijk. De literaire tijdschriften Tortuca en Krakatau hebben in de afgelopen jaren bewezen een belangrijke bijdrage te leveren aan het letterenklimaat in de stad en ver daarbuiten. Zone 5300, het magazine voor strips en curiosa, is toonaangevend in de Nederlandse (en Vlaamse) stripwereld. Bedrijfsvoering, aanpak, publieksbereik en artistiek niveau rechtvaardigen een structurele ondersteuning door de Gemeente Rotterdam. Het opzeggen van deze steun ondermijnt het voortbestaan van deze organisaties en ontneemt de kans voor een verdere groei.

Pregnant is de afwezigheid van een argument voor de plotselinge ommezwaai van de wethouder. Hoewel hier de afgelopen maanden nooit sprake van is geweest, blijken (literaire) tijdschriften plotsklaps niet te voldoen aan de criteria die gesteld zijn aan artistieke producten voor opname in het Cultuurplan. De vraag rijst in hoeverre papier gevuld met kunst verschilt van een muur in een museum of een podium?

Het standpunt van het college gaat in tegen de door haar geformuleerde doeleinden. Enerzijds spreken B en W zich namelijk uit voor marketing van kunst en cultuur, maar anderzijds maken ze dit voor tijdschriften haast onmogelijk, door hen door te verwijzen naar incidentele subsidies. Tijdschriften kunnen zonder de structurele subsidie niet verder vooruit denken dan een subsidiejaar, terwijl juist voor gedegen werken aan het bereiken van een publiek een tijdspanne nodig is die verder reikt. Daarnaast zorgt de financiële onzekerheid voor een enorm productiviteitsverlies, waardoor de organisaties zich minder intensief bezig kunnen houden met distributie, marketing, coaching of artistiek-inhoudelijke aspecten.

Voorts nemen B en W het in de inleiding van hun persbericht op voor 'kleinschalige, vernieuwende initiatieven in de stad'. "Continuïteit en vernieuwing kunnen op deze manier hand in hand gaan." Hoewel kleinschalig, vernieuwend en stads, lijken Krakatau, Zone 5300 en Tortuca hier door het college niet toe te worden gerekend. De tijdschriften zijn enorm bezorgd over deze ontwikkelingen. Een vierjarige subsidie draagt substantieel bij aan de toekomst van de tijdschriften en aan de gewenste ontwikkeling van het Rotterdamse letterenklimaat. De professionalisering die bij deze bladen is ingezet met een bescheiden subsidiebijdrage, kan op deze manier geen vervolg krijgen.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter de Groot (Krakatau) - 06 26922584, Tonio van Vugt (Zone 5300) - 010 4783645 of Kees van der Ven (Tortuca) - 06 53860953


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

n-r