Gemeente Houten



---

Wethouder De Jong reikt eerste papierkliko uit

---

Foto officiële eerste papierkliko (53 Kb)

Wethouder Wouter de Jong (Milieu, op de foto geheel links) heeft op 4 oktober op het afvalscheidingstation de officiële eerste Houtense papierkliko (met strik) overhandigd aan coördinator Jan van de Werf van de stichting Oud Papier Actie (OPA) Houten (rechts op de foto).
---

Het feestelijke moment markeerde de start van de monsteroperatie waarbij in één maand tijd ruim twaalfduizend huishoudens in Houten en 't Goy een papiercontainer ontvangen. De heer Mario Batenburg en de heer Gert van de Pol (niet op de foto) vertegenwoordigden de firma Kliko-Eurobins BV uit Veenendaal, die de distributie verzorgt. Symbolisch werd door hen, aan alle aanwezigen, alvast een minipapierkliko uitgereikt. De eerste woningen waar Kliko-Eurobins op 4 oktober een papierkliko bezorgde, staan aan de Toernooicamp.

In november kunnen inwoners hun kliko nog omruilen voor een groter (240 liter) of juist een kleiner (140 liter) model. Het huidige adressenbestand wordt tegen die tijd gefilterd en huishoudens waar nog geen papierkliko is bezorgd, ontvangen er alsnog eentje.

OPA

Al jaren halen vrijwilligers van OPA oud papier op. De opbrengst gaat naar scholen en kerken in Houten. Werd het oud papier tot nog toe altijd in dozen of in stapels met een touwtje erom aan de straat gezet, vanaf nu maakt de gemeente het bewaren en aanbieden van papier wel heel erg makkelijk.

Papier dat in een kliko wordt aangeboden waait niet weg en veroorzaakt geen zwerfvuil. Oud papier opsparen hoeft niet meer in een doos in de schuur, maar kan gewoon buiten, in de blauwe bak. Bewoners hoeven dus geen zware dozen meer te tillen en de vrijwilligers die het papier komen ophalen ook niet. Een kliko neemt ongeveer even veel vloerruimte in als een doos, maar met z'n 240 liter inhoud kan er veel meer in.

Met de papierkliko is in twee wijken geëxperimenteerd. Na vier maanden wilde maar liefst 96% van de mensen in de proefwijken de papierkliko houden. De hoeveelheid ingezameld oud papier bleek bijna twee keer zo hoog als voor de invoering van de kliko.

Neem met vragen naar aanleiding van dit artikel contact op met Sjoerd Le Noble van de afdeling Milieu, tel. (030) 63 92 767.
---