Gemeente Zaanstad

Gemeente presenteert begroting 2005 - 2008

maandag 4 oktober 2004

Begroting 2005-2008:

Koersvast realisme
Doorgaan met minder

Burgemeester en wethouders van Zaanstad hebben vandaag de programmabegroting 2005-2008 gepresenteerd. Het document draagt de titel Koersvast realisme. Kern is dat de gemeente het de komende jaren met beduidend minder geld zal moeten redden. De bezuinigingsopgave voor 2005 bedraagt 18 miljoen. Ook voor de jaren daarna liggen er stevige taakstellingen. Ingrijpen in de uitgaven en vergroten van de verdienmogelijkheden is daarom noodzakelijk. Veel blijft mogelijk, maar op veel terreinen is een versobering te zien. Een lastenverzwaring op punten is onontkoombaar. Het sociale gezicht van Zaanstad blijft echter bestaan, aldus het college. Het bestuur blijft daarnaast vasthouden aan de kwaliteitsimpuls voor versterking van de stad, waarbij het ondermeer gaat om verbeteringen op lange termijn van het centrum (Inverdan en stadhuis), de belangrijke bedrijfsterreinen (Kanaalzone) en infrastructuur (Bernhardbrug, Zuidelijke Randweg). Wel is het belangrijk de planning aan te passen aan reële financiële en ambtelijke mogelijkheden.

Dat Zaanstad in financieel zwaar weer terecht is gekomen, was al veel eerder duidelijk. Eind 2002 al gaf het college de eerste signalen over te snel oplopende investeringsplannen en teruglopende budgetten uit Den Haag. Voor de begroting voor 2005 en verder is de noodzaak tot bezuinigen evident; voor 2005 moet 18 miljoen euro worden bijgebogen, in 2006 en 2007 ruim 16 miljoen euro en in 2008 19 miljoen euro. Op een begroting van circa 450 miljoen euro is dat slechts enkele procenten, ware het niet dat het grootste deel van de gemeentelijke uitgaven vastligt (door regelgeving, aangegane verplichtingen et cetera.). De bezuinigingen moeten daarom in een relatief klein deel van de uitgaven worden gevonden.

Doorgaan met minder
Het college heeft bij het samenstellen van de begroting de volgende uitgangspunten gehanteerd:

* Het sociale gezicht van Zaanstad mag niet lijden onder de bezuinigingen. Het Hulpfonds blijft bestaan, er komt meer geld voor bijzondere bijstand en maatschappelijke opvang. Het kwijtscheldingsbeleid blijft net zo ruimhartig als voorheen.
* De lastendruk voor de burger moet reëel blijven. De meeste gemeentelijke heffingen stijgen met slechts de inflatiecorrectie. De afvalstoffenheffing en het lozingsrecht volgen de kostendekkendheid (plus 5%). Bij het vaststellen van de OZB-tarieven is rekening gehouden met de herwaardering van het onroerend goed. De tarieven voor betaald parkeren stijgen eveneens.

* Scherp kijken naar de eigen gemeentelijke organisatie (daarom: vermindering van het aantal arbeidsplaatsen, meer inzet op uitvoering en minder op beleid, vergroten van de efficiency, verminderen van uitgaven in de facilitaire sfeer)
* Zaanstad moet meer inkomsten genereren (verdienvermogen). Lobbymogelijkheden moeten beter worden benut. Door scherper onderhandelen kan goedkoper worden ingekocht en kan meer worden verdiend voor de gemeentekas. De financiële control moet versterkt worden om de uitgaven en inkomsten goed te kunnen sturen.
* Verantwoorde versobering in de uitgaven, onder andere door een vermindering van de subsidie-uitgaven. Kwetsbare doelgroepen worden ontzien (jongeren, ouderen, gehandicapten), maar er wordt een groter beroep gedaan op de eigen draagkracht en verantwoordelijkheid van burgers. De sociaal-culturele infrastructuur blijft echter overeind.

* Bij de uitgaven in het reguliere onderhoud worden budgetten slimmer ingezet. Dat kan, doordat in voorgaande jaren samen met inwoners een methode van wijkgericht werken is ontwikkeld die nu door de gemeente wordt voortgezet. Voor hondenpoep geldt dat meer dan voorheen een beroep moet worden gedaan op de verantwoordelijkheid van hondenbezitters.

Koersvast.
De geplande investeringen (uitgaven die voor de lange termijn worden gedaan) kunnen goeddeels doorgaan. Het college stelt zich op het standpunt dat het niet gewenst is om de plannen voor versterking van de stad nu los te laten. Regeren is immers vooruitzien; juist voor de langere termijn is het hard nodig om meer banen te creëren, bedrijven binnen te halen, de sfeer in de stad te verbeteren, kennis en creativiteit te stimuleren, draagvlak voor voorzieningen te kunnen bieden en op die manier een vitale 100.000-plus gemeente te kunnen zijn. In het gemeentelijk beleid is deze economische structuurversterking reeds als speerpunt benoemd. Daarom zijn er programmas als Kanaalzone (bedrijvenlocatie Hoogtij, de Zuidelijke Randweg, Achtersluispolder) en Inverdan (inclusief het Stadhuis als aanjager, en als goed bereikbaar centraal dienstencentrum voor de inwoners). Geld opzijzetten voor de ijsbaan gaat de komende jaren echter nog niet gebeuren; wel is er voor de bestaande binnen- en buitensportaccommodaties 200.000 euro structureel per jaar vrijgemaakt. Voor de versterking van het Zaanse onderwijs zijn investeringen in schoolgebouwen noodzakelijk. Daarom investeert het college de komende 7 jaar 134 miljoen euro in onderwijshuisvesting.
. realisme
Bij de investeringen hebben burgemeester en wethouders scherp gekeken naar het realisme van de uitvoering. Eerdere planningen van werkzaamheden blijken nauwelijks haalbaar. Teveel werkzaamheden tegelijk uitvoeren is zowel financieel (kapitaallasten) als personeel (ambtelijke capaciteit) niet mogelijk. Maar ook omwille van de bereikbaarheid is het nodig een aantal projecten te faseren (uitsmeren in de tijd). Dan betreft het grote werken als de vervanging van de Bernhardbrug, Zuidelijke Randweg, bouw stadhuis en andere onderdelen van Inverdan. Maar ook projecten in de openbare ruimte (gemeentelijk rioleringsplan, achterstallig onderhoud groen en wegen): niet alles kan in tegelijk en in korte tijd worden gerealiseerd. Bestuurlijk proces
De Programmabegroting 2005-2008 wordt besproken in de raadsclusters (maandag 1 november tot en met donderdag 4 november, steeds vanaf 19.30). De Algemene Beschouwingen / Begrotingsraad vindt plaats op 10 en 12 november, ´s middags vanaf 14.00 uur. Deze besprekingen worden in de Raadzaal van het gemeentehuis gehouden en zijn openbaar; belangstellenden zijn van harte welkom. Klik hier voor de digitale versie van de begroting.