Technologie Stichting STW

29 september 2004

Vingerafdrukmethode verbetert identificatie resistentiegenen

STW-promovendus Maarten de Kock ontwikkelde een methode om verwante tomatengenen van elkaar te onderscheiden. De genen die De Kock bestudeert zijn betrokken bij resistentie tegen een schimmelinfectie. Door een DNA-vingerafdruk van de resistentiegenen te maken, kon de onderzoeker drie verwante genen van elkaar onderscheiden en bestuderen of ze betrokken waren bij de afweer van tomaat tegen een schimmel. De Kock promoveert op 4 oktober aan de Wageningen Universiteit.

De Kock zocht naar het resistentiegen dat betrokken is bij de herkenning van een belangrijk eiwit aan de buitenkant van de schimmelcellen. Na deze herkenning zorgt het resistentiegen dat er een afweerreactie tegen de schimmel op gang komt. De drie Hcr9-genen die de promovendus bestudeerde, waren alledrie mogelijk betrokken bij resistentie.

De Wageningse onderzoeker toonde aan dat twee van de drie Hcr9-genen daadwerkelijk tot expressie komen in tomatenplanten. Deze genen bleken echter niet specifiek te reageren op het schimmeleiwit. Ook met andere meetmethoden kon het beschermgen dat resistentie tegen de schimmel veroorzaakt, niet worden aangetoond. Waarschijnlijk is het herkennings- of resistentiemechanisme dat gekoppeld is aan deze nieuwe Hcr9 genen complexer dan bij de reeds bekende Hcr9-resistentiegenen.

De schimmel Cladosporium fulvum is de veroorzaker van een schimmelziekte in tomatenplanten. In wilde tomatensoorten zijn veel resistentiegenen tegen deze schimmel aanwezig. Met name het Cf-9 gen uit de wilde bestomaat Lycopersicon pimpinellifolium wordt in de praktijk vaak toegepast in cultuurtomaten.

De Kocks collega-onderzoeker Marco Kruijt promoveerde op 27 september op een onderzoek naar deze genen. Kennis over welke genen resistentie tegen de schimmel veroorzaken, wordt toegepast bij het veredelen van schimmelresistente tomatenplanten.

STW-promovendus Maarten de Kock zocht naar resistentiegenen tegen schimmels in tomatenplanten. Links een geïnfecteerd blad van de tomatenplant, rechts het blad van een resistente plant.

Meer informatie: ir. Maarten de Kock (WUR, Laboratorium voor Plantenveredeling, momenteel werkzaam bij WUR, Laboratorium voor Fytopathologie) t: +31 (0)317 485 813, maarten.dekock@wur.nl promotie 4 oktober, promotor prof. dr. ir. Pierre J.G.M. de Wit
---

TOP Laatste wijziging: 29-09-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl