Digitale Gemeente Houten

Houtens Belang doet onderzoek naar De Knip

maandag 4 oktober 2004 - Bron: Houtens Belang/redactie SDGH

Houtens Belang heeft een enquete gehouden naar de gevolgen van De Knip in het Centrum. De partij concludeert dat zo spoedig mogelijk een nieuwe beoordeling van de situatie dient plaats te vinden. Hieronder leest u het uitgebreide resultaat van dit onderzoek.

In september 2003 is bij de behandeling van het Masterplan Houten Centrum door de gemeenteraad van Houten een motie aangenomen om met een verkeersmaatregel een zogenaamde 'knip' aan te brengen op Het Rond ter hoogte van C1000 en de Vershof. Deze 'knip' is in juni 2004 door de gemeente aangebracht.

De bedoeling van deze maatregel was om zo spoedig mogelijk ervaringscijfers te verzamelen over het parkeergedrag van automobilisten ná het aanbrengen van de 'knip'. Deze gegevens zijn van belang om eventueel beslissingen te kunnen nemen over de uitbreiding van de parkeercapaciteit waar die dan ook nodig is.

Houtens Belang heeft met deze motie ingestemd omdat de 'knip' kan worden beschouwd als een kwaliteitsaspect voor het hoofdwinkelcentrum van Houten. Met het weren van doorgaand autoverkeer wordt het winkelcentrum meer één geheel, het wordt fietsvriendelijker, kindvriendelijker, gezelliger en de verkeersveiligheid wordt bevorderd.
Kortom, het wordt nóg aantrekkelijker om te winkelen en boodschappen te doen op Winkelcentrum Het Rond.

Nu de maatregel enkele maanden functioneert wil Houtens Belang van de inwoners weten wat hun ervaringen met deze stringente maatregel is. Het gaat om een eerste indruk. In de maand september heeft de fractie van Houtens Belang op enkele zaterdagen een enquête gehouden onder het winkelend publiek.
In totaal zijn er 145 respondenten; 92 personen uit Houten-Noord (wonend bóven De Koppeling) en 53 mensen uit Houten-Zuid.

Resultaten
Uit de resultaten van deze aselecte steekproef blijkt dat de meningen heel verschillend zijn en soms ernstig verdeeld. Eenduidige signalen en/of consequenties kunnen op basis van déze peiling niet worden getrokken; daarvoor is verder en diepgaand onderzoek noodzakelijk.

De inwoners van Houten waren goed op de hoogte van de 'knip'; 95% wist van deze verkeersmaatregel.

De eerste ervaringen geven aan dat het grootste deel van de inwoners (63%) in de een of andere vorm hinder heeft ondervonden terwijl 26% voordelen heeft ervaren. Voor 21% maakte het geen verschil.

66% van de geënquêteerden gaf aan dat de 'knip' niet van invloed is geweest om op Het Rond de boodschappen te gaan halen. 2% zegt méér te kopen en 32% koopt minder. Wél geeft 60% aan dat het koop- en winkelgedrag is veranderd (bijvoorbeeld andere winkels, afhankelijk van parkeerplaats boodschappen uitstellen).

Het parkeergedrag is ook gewijzigd; 43% van de ondervraagde personen met een auto gaf aan om te rijden tegenover 57% die zeggen dat ze hun oorspronkelijke parkeergarage blijven gebruiken.

Wat betreft de verkeersveiligheid bij de oversteek bij C1000 en De Vershof geeft toch nog een groot aantal inwoners (42%) aan dat ze het er nog niet veiliger vinden geworden. Dat heeft met name te maken met het feit dat er nog steeds bussen langs moeten; ook het bevoorradingsverkeer maakt gebruik van deze doorsteek. 58% vond het wél veiliger geworden doordat er veel minder autoverkeer gebruik mag maken van de noord-zuid verbinding. Daarbij gaat het niet specifiek om het winkelverkeer, maar met name om het woon-werkverkeer van de bedrijven op De Molen.

Winkeliers
De winkeliers van Winkelcentrum Het Rond hebben de laatste weken nadrukkelijk aangegeven dat zij ten gevolge van de 'knip' economisch gezien ernstige, ongewenste effecten hebben. Houtens Belang gaat binnenkort ook een enquête houden onder de winkeliers ook door hen te worden geïnformeerd over de huidige stand van zaken.

Alle reeds signalen geven wel aan dat er op korte termijn nog eens goed gekeken moet worden of het gewenst is deze proef met een gedeeltelijk auto-arme centrum in de huidige situatie en op dit moment moet worden voortgezet.

Onder andere Houtens Belang heeft daarom de gemeente verzocht om op zo kort mogelijke termijn een evaluatie van deze verkeersmaatregel af te ronden en te laten bespreken in de eerstkomende vergadering van de raadscommissie die verantwoordelijk is voor deze verkeersmaatregel. Afhankelijk van de uitkomsten van deze evaluatie kunnen dan zonodig in de komende raadsvergadering eventueel beslissingen worden genomen over het op dit moment al dan niet voortzetten van de proef met de 'knip'. Ook moet worden bekeken of er aanvullende maatregelen, aanpassingen en voorzieningen moeten worden getroffen.

Conclusie van Houtens Belang: een algehele beoordeling is op zo spoedig mogelijk gewenst en noodzakelijk.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).