Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 41

DAG DIEREN!

Dierenrechten: zijn ze wel lekker?

De opkomst van de Partij voor de Dieren bij de laatste verkiezingen past in een trend; meer Nederlanders bekommeren zich om dieren. En niet alleen om de 4 miljoen huisdieren die we in Nederland hebben. Bont droegen we al niet meer, lapjes vlees uit de bio-industrie eten we liever niet, en vegetarisch eten is hot. Zijn we onderweg naar dierenrechten? Utrechts Debatcentrum TUMULT organiseert op maandag 4 oktober 2004, aanvang 20.00 uur, een debat over dierenrechten in Boekhandel Broese , Stadhuisbrug 5, Utrecht. Toegang ¤ 3,50/CJP&U-pas ¤ 2. (Info en reserveren: Broese Boekverkopers 030- 2335200/www.tumultdebat.nl)

In het panel: Marianne Thieme, voorzitter Partij voor de Dieren, Geoffrey Deckers , woordvoerder EDEV ( Een Dier Een Vriend), en Kevin Heller, radicaal dierenrechtenactivist. Filosofe Marjan Slob zal het debat in goede banen leiden.

Dierenrechten zouden moeten worden vastgelegd in een Universele Verklaring van de Rechten van de Dieren, zo stellen voorstanders. Want wij mensen zijn toch ook niets meer dan een door-geëvolueerde diersoort. 'Is dat niet een stap te ver', zo vragen tegenstanders. 'Zouden we niet eerst eens werk maken van mensenrechten?' Als dieren in minder schadelijke omgevingen worden gefokt zijn we al een stuk verder. Geen legbatterijen meer, geen dieronterende productiemethoden meer. Dierenwelzijn heet dat in het jargon. Dat begint met de terugkeer van dieren in ons leven: koeien in de wei, kippen op het erf. Welke insteek levert de meeste winst op, waar winnen de dieren het meeste bij? En hoe zit het met de diverse richtlijnen die de Europese politiek hanteert? Zijn varkensflats daarin de volgende stap, of juist kleinschalige boerderijen? Hoe ziet de toekomst van onze dieren eruit?

TUMULT & Broese *)