BLUM EN PARTNERS

Actieweek 5010 , voor ouders over onderwijs van 4 tm 8 oktober

Persbericht

ACTIEWEEK 5010, VOOR OUDERS OVER ONDERWIJS VAN 4 T/M 8 OKTOBER

Laat minister Van der Hoeven weten wat er speelt in het onderwijs

Den Haag, 28 september 2004

Waar lopen ouders tegenaan? Welke problemen en klachten hebben zij? Waar ligt dat aan en hoe kan dat worden opgelost? 5010 wil zo veel mogelijk verhalen van ouders verzamelen. Met de informatie die 5010 van ouders krijgt, gaat zij in gesprek met de minister van Onderwijs en de Tweede Kamer om te adviseren over verbeteringen in het onderwijs.

Uit de meer dan 3.000 binnengekomen telefoontjes en e-mails bij 5010, blijkt dat nogal wat ouders zich machteloos of niet serieus genomen voelen en geen gehoor krijgen bij de school. Sterker nog: scholen werpen soms barrières op als ouders problemen willen aanpakken rondom het onderwijs aan hun kind. De communicatie tussen ouders en school blijkt onvoldoende en ouders hebben veelal geen inbreng, terwijl het toch om hun eigen kind gaat. Het gratis telefoonnummer 0800 - 5010 en de website www.50tien.nl, die sinds half april bereikbaar zijn voor ouders met vragen over onderwijs, voorzien dan ook in een grote behoefte.

Verhalen over onduidelijke, ondoorzichtige of onjuiste procedures op scholen laten zien dat er nog veel te verbeteren valt in het onderwijs. Met name als het gaat om overgaan, cijfers, zittenblijven en overstappen van de ene naar de andere school doemen problemen op. Ook over sociaal-emotionele problemen verloopt de communicatie tussen ouders en school niet optimaal.

Een aantal praktijkvoorbeelden van 5010:


- Een jongen wordt ernstig gepest, de school doet er niets aan en de ouders staan machteloos.


- Een groepsleerkracht functioneert niet goed maar ouders krijgen bij de directeur geen gehoor. De school kent zelfs geen klachtenregeling. De ouders zijn bovendien bang voor represailles.


- Ouders met een kind in het VMBO krijgen hun kind niet geplaatst op het HAVO van dezelfde school, omdat de school hem niet geschikt vindt. Dan nemen andere HAVO's hem ook niet als leerling aan. Later blijkt dat de ouders hun zoon het beste kennen; hij slaagt met hoge cijfers. Hij mag dan opeens toch naar het HAVO. Geen excuses. Geen belangstelling.


- Een hoogbegaafd kind krijgt van de ene leerkracht wel extra instructie en van de volgende niet. Het kind wordt niet meer geprikkeld en haakt af. De directeur vindt dat de ouders maar een andere basisschool moeten zoeken.


- Een moeder denkt dat haar kind beter naar het speciaal onderwijs kan. De school wil daar niets van weten, want de school zit bijna onder de opheffingsnorm en werkt daarom op geen enkele wijze mee.


- Een school wil een kind met leermoeilijkheden kwijt en wil niets extra investeren, terwijl de ouder wil onderzoeken of het toch op die school kan blijven. Directeur wordt woedend en dreigt met een verwijderingsprocedure.

Deze voorbeelden laten zien dat in het onderwijs niet alle problemen goed worden aangepakt. 5010 roept ouders op om tijdens de actieweek te bellen of e-mailen en te laten weten welke knelpunten het meeste voorkomen en het moeilijkst liggen. Dat is belangrijk om het onderwijs in Nederland beter te maken. Ouders met vragen en problemen worden bij 5010 direct geholpen of adequaat doorverwezen.

5010 is dé vraagbaak voor ouders over onderwijs. Vragen worden beantwoord met oog voor de positie van ouders en in het belang van ouders en kinderen via het gratis telefoonnummer 0800-5010, op schooldagen van 10.00 tot 15.00 uur of via de website www.50tien.nl.