Ingezonden persbericht


Maandag 4 oktober, 20.15 uur

Studium Generale Actueel

Studium Generale:

Bush is dom


- En andere clichés (?) over Amerika

door Frans Verhagen

De Amerikaanse verkiezingen zijn in beeld. En hoe! In ons kleine Nederland wordt er relatief meer aandacht aan besteed dan in Amerika zelf, zo lijkt het. Binnen een maand weten we wie de machtigste man op aarde wordt of blijft...

Onder de titel Bush is dom schreef Frans Verhagen een 220 bladzijden tellend boek, voor iedereen die vindt dat Amerika geen geschiedenis heeft en geen cultuur. Kiezen Amerikanen immers niet de vreemdste mensen tot president, in een bizar en ondemocratisch proces? Zijn alle Amerikanen niet oppervlakkig, moddervet, provinciaals, puriteins en hypocriet?

Hoe dan ook, Amerika trekt aan en stoot af. We kopen Amerikaanse producten, kopiQren de Amerikaanse lifestyle, maar klagen over veramerikanisering. We denken dat we ze kennen, maar kennen we ze?

Verhagen vindt het tijd voor een frisse kijk op Amerika en doet dit aan de hand van de meest gehoorde clichés. Zijn die volstrekte onzin? Of zit er meer dan een kern van waarheid in? En passant legt hij ons uit hoe de Amerikaanse Verkiezingen werkelijk in elkaar steken.

Frans Verhagen houdt zich al 25 jaar intensief met Amerika bezig. Hij woonde er lange tijd, studeerde en werkte er en is getrouwd met een Amerikaanse. Tussen 1993 en 2003 was hij uitgever en hoofdredacteur van het tijdschrift Amerika . Hij publiceert regelmatig over de Verenigde Staten, onder andere op zijn website www.amerika.nl. Verhagen schreef onder meer Amerika als legpuzzel en Alle 42 presidenten . Hij was Amerikaans correspondent voor Intermediair, Het Financiële Dagblad, de Volkskrant en de VARA-radio.

Studium Generale: Bush is dom

door Frans Verhagen

Maandag 4 oktober 2004, 20.15 uur

Entree gratis.

257a21.gif

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl