Gemeente Westerveld


30-9-2004
Culturele Commissie Westerveld gaat aan de slag

De Culturele Commissie Westerveld is een feit. Maandagavond 4 oktober komt de commissie voor het eerst bij elkaar in het Dingspilhuus in Diever. Wethouder Homme Geertsma zal in stijl het startschot geven met een korte eigen culturele bijdrage op de bes-bas. Hij wordt daarbij bijgestaan door twee Westerveldse muzikanten.

Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad dat het bestuur van een nieuw op te richten Cultuurfonds Westerveld meer armslag moest hebben om het kunst- en cultuurklimaat in Westerveld, ondanks het geringe subsidiebudget, te stimuleren. In de Westervelder van 3 maart j.l. werden inwoners en verenigingen van Westerveld uitgenodigd kandidaat-bestuursleden op te geven voor het bestuur van een Stichting Cultuurfonds Westerveld nieuwe stijl.

Nieuw voorstel
Een adviescommissie, gevormd door drie "Wijze Westervelders" voerde vervolgens met vijftien kandidaten een gesprek en kwam uiteindelijk met het volgende voorstel: richt een Stichting Cultuurfonds Westerveld op met een klein daadkrachtig bestuur, èn een culturele werkgroep van minimaal tien personen. Bestuur en werkgroep vormen tezamen de Culturele Commissie Westerveld. Het bestuur is verantwoordelijk voor het financiële beheer van het cultuurfonds en brengt aan het gemeentebestuur bindend advies uit over ingediende subsidieverzoeken. De werkgroep staat het bestuur bij als creatieve denktank. De Culturele Commissie als totaal stelt zich ten doel: het actief stimuleren van (vernieuwende) initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en cultuureducatie, het bevorderen van kunst- en cultuureducatie voor jeugd en jongeren, het werven van fondsen en sponsorgelden, het gevraagd en ongevraagd adviseren van het gemeentebestuur, het informeren en adviseren van initiatiefgroepen en verenigingen en het toekennen van een jaarlijks cultuurprijs.Het streven is om van de Culturele Commissie een inspirerende broedplaats te maken die het creatieve leven in Westerveld een extra impuls kan geven.

Oprichtingsvergadering
Het gemeentebestuur nam dit advies integraal over. Op maandag 4 oktober a.s. is in het Dingspilhuus te Diever de de oprichtingsvergadering van de Culturele Commissie Westerveld. Deze vindt niet toevallig daar plaats; Diever kende immers al decennialang een cultuurfonds. Met de oprichting van de nieuwe Culturele Commissie Westerveld zal hieraan een einde komen.

Het bestuur van het Cultuurfonds Westerveld bestaat uit: Henny Werring (Diever), voorzitter;
Susanne Ruifrok (Geeuwenbrug), secretaris;
Ludzer van der Schors (Havelte), penningmeester; Rolina Gerding (Dwingeloo), lid;
Andries Oldersma (Vledder), lid.

De werkgroep bestaat uit de volgende leden:
B. Algra (Diever), E. Atzori-Maes (Zorgvlied), R. Crispijn (Vledderveen), J. Hamaker-Nauta (Dwingeloo), J. Oostra (Wapse), W. Rep (Diever), P.T. Stuivenvolt (Dwingeloo) en R. Terluin (Dwingeloo).

De Culturele Commissie zal onder andere via de gemeentelijke website én de gemeentelijke informatiepagina in de Westervelder verslag doen van verdere ontwikkelingen. Binnenkort zijn meer gegevens bekend over de wijze waarop subsidies bij het Cultuurfonds kunnen worden aangevraagd op het terrein van de beeldende kunst, theater, drama, literatuur, dans, muziek, audiovisuele kunsten enz.

Tot die tijd kan iedereen voor vragen en informatie terecht bij Annet Klinkhamer van de afdeling Welzijn. Haar telefoonnummer is 0521
349459, of via a.klinkhamer@gemeentewesterveld.nl