Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

30-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken | Persberichten


---


*Programma Raad Werkgelegenheid, Sociaal beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 4 oktober 2004

Op 4 oktober wordt in Luxemburg de Raad voor de Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken gehouden. Op deze Raad wil het Nederlandse voorzitterschap een politiek akkoord bereiken over de richtlijn gelijke behandeling van vrouwen en mannen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten. Verder zal onder meer in oriënterende zin worden gesproken over de zogenoemde uitzendrichtlijn en over het voorstel van de Europese Commissie voor aanpassing van de Arbeidstijdenrichtlijn.

Tijdens de Sociale Raad van 1 juni 2004 is in zijn algemeenheid brede steun uitgesproken voor het voorstel van de Commissie voor de richtlijn gelijke behandeling van vrouwen en mannen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten. Wel bestond er zorg over de toepassing van artikel 4 van het voorstel, de gelijke behandeling bij premies en uitkeringen in de verzekeringssector. Alle lidstaten toonden zich echter compromisbereid. Op basis daarvan is er gedurende de afgelopen maanden onder Nederlands voorzitterschap gewerkt aan een compromis. Hierin geldt als basisregel dat voor mannen en vrouwen gelijke premies en uitkeringen gelden. Lidstaten mogen hiervan afwijken als ze kunnen aantonen dat geslacht een bepalende factor is voor het inschatten van risico's bij verzekeringsproducten. Hierdoor is het mogelijk voor bepaalde verzekeringen wél een onderscheid te maken op grond van geslacht. Dit geldt bijvoorbeeld voor levensverzekeringen (omdat vrouwen statistisch gezien langer leven, betalen ze ook meer premie). Verschil in premies en prestaties is niet toegestaan voor kosten die verband houden met zwangerschap en moederschap. De Europese Commissie zal de ontwikkelingen in de lidstaten volgen en daarover rapporteren. Een werkgroep met vertegenwoordigers van lidstaten, organisaties gericht op het bevorderen van gelijke behandeling en verzekeringsmaatschappijen zal de Commissie hierbij ondersteunen. Het is de bedoeling van het Nederlandse voorzitterschap om tijdens de Raad van 4 oktober te komen tot een politiek akkoord over dit voorstel.

Op woensdag 22 september heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor herziening van de richtlijn Arbeidstijden. Een structurele aanpassing van deze richtlijn is nodig om de consequenties te ondervangen van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat rusttijd tijdens zogeheten aanwezigheidsdiensten ook telt als werktijd. Bovendien stelde het Hof dat de compenserende rusttijd, die zoals gebruikelijk volgt op werktijd, onmiddellijk na de aanwezigheidsdienst moet ingaan. Zonder een structurele aanpassing van de richtlijn, leidt dit voor lidstaten tot hoge kosten en personele problemen. In het voorstel van de Commissie wordt rusttijd tijdens aanwezigheidsdiensten niet langer als werktijd beschouwd. Verder stelt de Commissie onder meer voor de compenserende rusttijd niet onmiddellijk, maar in ieder geval binnen 72 uur te laten ingaan. Ook stelt de Commissie in het voorstel strengere voorwaarden aan de individuele 'opt out', de mogelijkheid om af te wijken van de maximale werkweek van 48 uur. De Europese Commissie zal tijdens de Raad van 4 oktober het voorstel presenteren, waarna de lidstaten met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de inhoud.

In maart 2002 heeft de Commissie een voorstel gedaan voor een richtlijn die gelijke behandeling voorschrijft van uitzendwerkers wat betreft beloning en andere essentiële arbeidsvoorwaarden. De onderhandelingen hierover strandden in juni 2003 onder Grieks voorzitterschap op de lengte en de aard van de overgangsperiode en de duur van de zogeheten gekwalificeerde wachttermijn, gedurende welke het lidstaten is toegestaan uitzendkrachten niet gelijk te behandelen. Het Nederlandse voorzitterschap wil tijdens de Raad van 4 oktober bij de lidstaten nagaan op welke manier een compromisoplossing kan worden bereikt.

De volledige agenda van de Raad voor de Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken:


-Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot uitvoering van het beginsel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten. Aard van de bespreking: politiek akkoord


-Mededeling van de Commissie: Modernisering van de sociale bescherming voor de ontwikkeling van hoogwaardige, toegankelijke en duurzame gezondheidszorg en langdurige zorg: steun aan de nationale strategieën door middel van de "open coördinatiemethode". Aard van de bespreking: Goedkeuring van de opinie van het Comité voor de sociale bescherming.


- Sociale diensten van algemeen belang.
Aard van de bespreking: oriënterend, openbaar debat met als doel bij te dragen aan meer duidelijkheid over het effect van EU-regelgeving op sociale dienstverlening.


-Voorstel tot wijziging van Verordening (EG) nr. 206/94 van de Raad tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (Bilbao) Aard van de bespreking: Algemene oriëntatie m.b.t. een voorstel van de Commissie om de organisatie- en besluitvormingsstructuur van het agentschap aan te passen vanwege de uitbreiding van de EU op 1 mei 2004.


-Voorstel tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 1365/75 van de Raad betreffende de oprichting van een Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden. Aard van de bespreking: Algemene oriëntatie m.b.t. een voorstel van de Commissie om de organisatie- en besluitvormingsstructuur van de Stichting aan te passen vanwege de uitbreiding van de EU op 1 mei 2004.


-Voorstel tot wijziging van Richtlijn 2003/88/CE betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd Aard van de bespreking: Presentatie en uitwisseling van gedachten.


-Gewijzigd voorstel voor een richtlijn betreffende de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. Aard van de bespreking: Oriënterend debat.


-Groenboek van de Commissie "Gelijkheid en non-discriminatie in een uitgebreide Europese Unie". Aard van de bespreking: schriftelijke informatie van de Commissie.


-Ministeriële Conferentie, "Diversiteit en Participatie: het emancipatieperspectief", Rotterdam, 6 en 7 juli 2004, Conclusies van het Nederlandse EU Voorzitterschap Aard van de bespreking: schriftelijke informatie van het voorzitterscha

Na afloop van de Raad houdt minister De Geus samen met EU-commissaris Dimas een persconferentie.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Petra Klap van de afdeling Persvoorlichting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Telefoon: 070-333 48 09/ 06-412 418 50 of per e-mail: - pklap@minszw.nl

http://www.eu2004.nl/20040930-155932-B