Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Nr.41

30 september 2004

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 4 t/m 10 oktober 2004

Burgemeester Opstelten opent verbouwde centrale hal in Sint Franciscus Gasthuis

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op maandag 4 oktober om 15.30 uur de verbouwde centrale hal en de dagbehandelingsafdeling van het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) aan de Kleiweg 500. Vorig jaar is met de ingrijpende renovatie van het ziekenhuis begonnen, die vier tot zes jaar gaat duren. Met de oplevering van de nieuwe centrale hal is het eerste grote deel van het verbouwingsplan afgerond. Het SFG is gesticht in 1892 en is het oudste ziekehuis van Rotterdam.

(voor meer informatie: voorzitter Raad van Bestuur, dr. P.L. Batenburg,

tel. 010 - 461 60 03)

Wethouder Bolsius opent Bouwputtenfestival 2004

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. wijken en buitenruimte) opent op maandag

4 oktober om 21.00 uur het Bouwputtenfestival 2004. Na het succes van het eerste bouwputtenfestival organiseert het City Informatiecentrum Rotterdam (CIC) opnieuw het Rotterdams Bouwputtenfestival. In Rotterdam bouwt men hard aan duizenden nieuwe woningen, bijzondere kantoren en werkt men aan verbeteringen op het gebied van verkeer en vervoer. Dit betekent dat er ook in 2004 tal van interessante bouwputten in Rotterdam te vinden zijn. Het CIC staat de hele maand oktober in het teken van het festival. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: de bouwconstructie, de Rotterdamse bodem, de ondergrondse infrastructuur, archeologie en uiteraard de actuele bouwontwikkelingen. De bouwput van de Coopvaert, een 104 meter hoge woontoren aan de Blaak in Rotterdam, dient maandag als decor van een levendig programma rond het festival.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Fraai, tel. 010 - 417 21 61)

Wethouder Van Sluis geeft startsignaal voor Ondernemerskaravaan - EDBR Bus

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) geeft op woensdag 6 oktober om 8.00 uur in samenwerking met de ING Bank Rotterdam het startsignaal voor de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam de Ondernemerskaravaan - EDBR Bus. Het startsignaal wordt gegeven bij Werk in West op het Heemraadsplein 19a in Delfshaven. Tijdens een ontbijtbijeenkomst wordt de EDBR bus officieel gedoopt door de wethouder. De Ondernemerskaravaan - EDBR bus richt zich specifiek op ondernemers in de Rotterdamse wijken. Onder het motto ´zeker zaken doen´ komen professionele adviseurs op het gebied van financiën, juridische zaken en accountancy naar de ondernemer toe. De bus staat tot eind dit jaar elke dinsdag op het Noordplein, woensdags op het Heemraadsplein en donderdags op het Eendrachtsplein.

(Voor meer informatie: Communicatie EDBR, Bob Nieman, tel. 010 - 489 36 97 of

06 - 53 54 00 70)

Wethouder Janssens geeft spreekbeurt over Rotterdam Europese Sporthoofdstad 2005

Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport) geeft op woensdag 6 oktober van 12.00 - 14.00 uur een spreekbeurt over het Rotterdam Europese Sporthoofdstad 2005 tijdens een lunchbijeenkomst in het Golden Tulip Rotterdam Airport Hotel aan de Vliegveldweg 59 - 61. Onder het motto: 'Sport is een belangrijke motor van de economie' geeft de wethouder een presentatie over het Rotterdamse sportbeleid en de plannen voor 2005. Grote evenementen zoals: de Fortis Marathon, het CHIO en het ABN AMRO tennistoernooi zijn inmiddels niet meer weg te denken uit Rotterdam. Jaarlijks trekken zij meer dan een miljoenen bezoekers naar de stad. Sport heeft daarmee een grote economische betekenis gekregen in de termen van inkomsten en werkgelegenheid. Nationaal en internationaal heeft Rotterdam zich mede hierdoor op de kaart weten te plaatsen.

(voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Paul Tissingh,

tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

Burgemeester Opstelten en wethouder Van Sluis gastheren bij Rotterdam representatives

Burgemeester mr. Ivo Opstelten en wethouder Wim van Sluis (o.m. Haven) zijn op woensdag 6 oktober van 19.30 tot 22.00 uur gastheren tijdens een ontvangst met diner voor de Rotterdam Representatives in kamer 113 van het Stadhuis. Jaarlijks komen de Rotterdam Representatives bij elkaar om nader kennis te maken met de burgemeester en wethouder. Tijdens deze gelegenheid is er de mogelijkheid om met elkaar van gedachten te wisselen over de ontwikkelingen m.b.t. de haven. Dit jaar zijn er drie Rotterdam Representatives bijgekomen t.w. Korea, Duitsland en Oostenrijk.

(Voor meer informatie: Externe Betrekkingen Bestuursdienst, Eveliene Brugghe,

tel. 010 - 417 34 56)

Wethouder Van der Anker opent 2e Landelijke congres Assertive Community Treatment

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op donderdag 7 oktober om 10.00 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis het congres "Assertive Community Treatment" (ACT). ACT is een vorm van bemoeizorg, hierin staat de teambenadering rondom één cliënt centraal dat mogelijk maakt behandelresultaten te verkrijgen die uitstijgen boven de mogelijkheden van een enkele casemanager (modelgetrouw). Dat komt door de intensieve samenwerking van verschillende disciplines zoals: woonbegeleider, psychiater, arts, trajectbegeleider, ervaringdeskundige, verslavingsdeskundige rond om één cliënt. Deze behandelvorm is relatief nieuw in Nederland. Tijdens het congres wordt o.m. ingegaan op de achtergronden en effecten van ACT en modelgetrouw werken.

(Voor meer informatie: Cure en Care Development, Marieke Conelissen,

tel. 024 - 355 11 95)

Burgemeester Opstelten krijgt discriminatie advies overhandigd

Burgemeester mr. Ivo Opstelten krijgt op vrijdag 8 oktober om 14.30 uur een advies overhandigd over het discriminatiebeleid van Rotterdam door prof. Dr. A.C. Zijderveld. Dit gebeurt tijdens het symposium over Discriminatie dat plaatsvindt in de zaal De Unie aan de Mauritsweg 35. Het advies is uitgebracht door het Stedelijk Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS) en het Rotterdamse Antidiscriminatie Actie Raad (RADAR) op verzoek van het College van Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt o.m. ingegaan op de negatieve gevolgen van discriminatie voor de totale bevolking van Rotterdam.

(Voor meer informatie: directeur Stedelijk Adviescommissie Multiculturele Stad,

Leo Balai, tel. 010 - 213 30 81)

Wethouder Van den Anker reikt certificaten uit voor trainingstraject gespreksleider huiselijk geweld

Wethouder Marianne van den Anker reikt op vrijdag 8 oktober om 15.00 uur certificaten uit voor de training gespreksleider huiselijk geweld. Dat plaatsvindt bij de Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond aan de 's Gravendijkwal 28. Tien vrouwelijke vertegenwoordigers van Afgaanse, Eritrese, Iraanse, Somalische en Soedanese zelforganisaties ontvangen een certificaat. Zij zijn getraind om onderwerpen over huiselijk geweld en vrouwenbesnijdenissen binnen het gezin bespreekbaar te maken en de taboes die hierop rusten te doorbreken. De activiteiten staan in het teken van het VN-Verdrag over de vrouwenrechten en hebben als doel de schending van vrouwenrechten onder de aandacht te brengen.

(Voor meer informatie: Directeur Stichting Vluchtelingen Organisatie Rijnmond,

Dhr. I. Salman, tel. 010 - 201 96 67)

Wethouder Van Sluis opent containerterminal Interforest Terminal Rotterdam

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op vrijdag 8 oktober om 17.00 uur de nieuwe containerterminal waarmee het bedrijf Interforest Terminal Rotterdam onlangs is uitgebreid. Interforest is gespecialiseerd in de op- en overslag van houtproducten en de opening wordt verricht op de kade aan de Streefwaalseweg 15 in Pernis.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink,

tel. 010 - 417 94 28 of 06 - 53 32 82 31)

Wethouder Bolsius slaat eerste paal Bospolder-Tussendijken in Delfshaven

Wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte) slaat samen op zaterdag 9 oktober om 12.30 uur met Jan van der Schans (directeur Com*Wonen), Myrza Axwijk (portefeuillehouder Fysiek, deelgemeente Delfshaven) en bewoners uit de wijk de eerste paal voor het nieuwbouwproject 'Hudson 3' in Bospolder-Tussendijken. De bouw van ruim 600 nieuwe ruime koopwoningen in Bospolder-Tussendijken draagt bij aan een meer divers aanbod aan woningen in Delfshaven. Daarnaast opent de wethouder het 'Proefpark de Punt'. 'De Punt' is een tijdelijk park op een braakliggend stuk terrein waar samen met de bewoners ervaring wordt opgedaan met het beheer van het Dakpark Vierhavenstrip. De realisatie van het 5 hectare grote park op het dak van bedrijfsgebouwen is uniek in Nederland. Aansluitend is er een 'Picknick' discussie tussen de bestuurders en de bewoners over de noodzaak om te investeren in Bospolder-Tussendijken. Tevens is er een informatiemarkt over de vernieuwingen die in de wijk worden gerealiseerd.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken Rotterdam, mw. S. Rietvelt,

tel. 010 - 489 6642 of 06 - 53 33 45 05, e-mail: s.rietvelt@gw.rotterdam.nl )

En verder...

krijgen burgemeester mr. Ivo Opstelten en de wethouders Marianne van den Anker (o.m. Veilig), Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) en Wim van Sluis (o.m. Economische Infrastructuur) krijgen op vrijdag 8 oktober om 12.30 uur op de kamer van de burgemeester het 2e Binnenstadsmanifest overhandigd. Guus van der Werff doet deze overhandiging namens de Stichting City Rotterdam. In het manifest staat beschreven hoe de ondernemers aankijken tegen de economische ontwikkeling van de binnenstad van Rotterdam.

(Voor meer informatie: Stichting City Rotterdam, Barbara Heurts,

tel. 010 - 205 15 10)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam