Gemeente Leiden

Wessie de wijkinbreker zoekt 3000e goedbeveiligde woning

Wessie is de komende tijd weer op zoek naar goedbeveiligde woningen in Leiden waarvoor het certificaat Veilige Woning uitgereikt kan worden. Voor de bewoners van de 3000e veilige woning die Wessie vindt, organiseert hij een feestje. De verwachting is dat deze woning in november gevonden wordt. Van 4 tot en met 17 oktober is Wessie te zien op grote reclameborden in de binnenstad: op de poster is te zien hoe Wessie de 3000e goedbeveiligde woning in Leiden zoekt.

Wessie bezoekt gemiddeld 1200 koop- en huurwoningen per maand waar hij bewoners adviseert over beveiliging, zoals inbraakwerend hang- en sluitwerk of goede verlichting in en rond het huis. In stadsdeel West is Wessie inmiddels klaar met de bezoeken en de adviesronde. Na Wessie-bezoek aan ruim 10.000 woningen in dit stadsdeel is het totale aantal inbraken in een periode in 2004 in vergelijking met dezelfde periode 2002 gedaald met 67%.

Certificaat Veilige Woning

Het streven was om in 2004 het 500e certificaat uit te kunnen reiken. Nu in november het 3000e certificaat uitgereikt kan worden, overtreft dat de verwachtingen aanzienlijk. De komende jaren bezoekt Wessie alle resterende woningen in Leiden om de bewoners te adviseren. Na een bezoek van Wessie neemt tussen de 40% en de 60% van de bewoners veiligheidsmaatregelen. Wessie komt volgens een vastgestelde route bij bewoners langs. Wessie kondigt zijn komst aan door het verspreiden van bewonersbrieven. Afgelopen voorjaar werd het 2000e Certificaat Veilige Woning uitgereikt aan een bewoner van de M. Curiestraat.

Wessie, de wijkinbreker

Het project 'Wessie, de wijkinbreker' is in 2001 van start gegaan. Het initiatief is destijds door de politie genomen om het aantal inbraken in Leiden en omgeving terug te dringen. Inmiddels werken de gemeente Leiden, de politie, de LWO (Leidse Welzijnsorganisatie), woningcorporaties, de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) en SLS-wonen samen om te adviseren over inbraakpreventie. Woningcorporaties kunnen hun huurders informeren over het beveiligen van hun woning. Particuliere woningbezitters kunnen een vrijblijvende offerte aanvragen bij erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven die in Leiden en de regio werkzaam zijn. Een lijst van deze bedrijven is op te vragen bij de (wijk)politie en op www.politiekeurmerk.nl . Het goed beveiligen van een gemiddelde woning kost ongeveer 500 tot 700 euro.

Nadere informatie:
Anoesjka Hilbrands, afdeling Communicatie dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 516 77 79.


---- --