---

Nieuwsberichten
---

Fokker-60 weer naar Amman

1-10-2004 12:03:00

Een Fokker-60 detachement van de Koninklijke Luchtmacht vertrekt aanstaande maandag, 4 oktober, naar Jordanië. Het transporttoestel voert tot 10 november 2004 voor de VN vluchten uit naar verschillende steden in Irak, waaronder Bagdad en de omringende landen. Vanaf 10 november 2004 neemt Italië deze taak over.

De Fokker-60 staat op Marka International Airport in Amman en wordt ingezet voor vervoer van de Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor Irak, personeel van de United Nations Assistance Mission in Irak (UNAMI) en beperkte hoeveelheden vracht. Ook is de Fokker geschikt voor medische evacuatievluchten. Voor het transport en de ondersteuning van de humanitaire missie worden twintig luchtmachters in Jordanië gestationeerd.

Van februari tot eind augustus 2004 was ook een Fokker-60 op verzoek van de VN in Jordanië gestationeerd. De Fokker-60 is een verlengde versie van de Fokker-50 en kan passagiers en/of vracht vervoeren. Kenmerkend voor het toestel is een grote laaddeur en een versterkte laadvloer om grotere uitrustingsstukken te kunnen vervoeren, zoals bijvoorbeeld vracht op pallets. Laden en lossen is mogelijk zonder gebruik te maken van vliegveldfaciliteiten. Daarnaast is het toestel geschikt voor medische evacuatievluchten en parachutedroppings. De toestellen zijn uitgerust met zelfbeschermingapparatuur tegen infrarood- en radargeleide raketten. De Fokker-60 is ingedeeld bij het 334 Squadron op de vliegbasis Eindhoven.

Nieuws Nieuwsberichten