Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

DWARS voert actie voor invoering karbonadeknaak

Utrecht, 3 oktober 2004

Op werelddierendag, 4 oktober, voert de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS actie voor het invoeren van de karbonadeknaak, een heffing voor niet-diervriendelijk geproduceerd vlees. De jongerenorganisatie wil dat consumenten van vlees dat afkomstig is uit de intensieve veehouderij (de bio-industrie) per karbonade of ander lapje vlees een heffing van ¤ 1,50 betalen. De opbrengst daarvan moet ten goede komen aan het stimuleren van de biologische veeteelt.

In supermarkten door het hele land zullen DWARS afdelingen flyeren bij supermarkten om de consument het plan te presenteren. Tussen 12:00 en 14:00 uur zal o.a. in Utrecht bij de EDAH, Plantage 15, actie worden gevoerd.

De jongerenorganisatie hoopt dat met de invoering van de karbonadeknaak het prijsverschil tussen vlees uit de bio-industrie en biologisch geproduceerd vlees zal verdwijnen. Onderzoeken wijzen uit dat de meeste burgers direct zouden overstappen op biologisch vlees als de prijzen daarvan gelijk zouden zijn aan de prijzen van het vlees uit de bio-industrie.

DWARS vindt het onacceptabel dat er jaarlijks 500 miljoen dieren in de bio-industrie worden gehouden. "Het houden van dieren in de bio-industrie is pure mishandeling en moet zo snel mogelijk worden gestopt", aldus Niels van den Berge, woordvoerder van DWARS. "Dieren worden in de bio-industrie beschouwd als producten en niet als organismen met gevoel".

Tijdens de actie confronteren de vertegenwoordigers van DWARS het winkelend publiek in diverse supermarkten met foto's van de erbarmelijke omstandigheden waaronder dieren in de intensieve veehouderij verblijven. De actievoerders leggen de consumenten de keuze voor of zij ¤ 1,50 extra voor hun lapje vlees willen betalen, of dat zij liever een biologisch geproduceerd lapje vlees aanschaffen.


---

Voor meer informatie over de actie kunt u contact opnemen met:

Niels van den Berge,
Woordvoerder dierenrechten
06­10.182.686

DWARS is de Politieke Jongerenorganisatie, die is gelieerd aan GroenLinks. DWARS zet zich in voor een duurzame en bovenal rechtvaardige samenleving. Voor meer informatie over DWARS: www.dwars.org