Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV: `politiek Den Haag' mag nationaal vakbondsprotest niet negeren

Minstens 250.000 mensen (een globale schatting) hebben op zaterdag 2 oktober in Amsterdam een ongehoord krachtig protest laten horen tegen het sociale afbraakbeleid van het kabinet Balkenende. Op de nationale actiemanifestatie `Nederland verdient beter!' van CNV, FNV en MHP keerden de vakbondsleden zich massaal tegen de aanslag die het kabinet pleegt op het prepensioen, de WW en de WAO. Leden die moesten werken of vanwege ziekte niet naar Amsterdam konden komen stuurden honderden berichten via de sites van CNV Publieke Zaak en CNV om adhesie met deze actiedag te betuigen.
` 2 oktober Amsterdam' is ook een mediaspektakel geworden met zelfs buitenlandse TV-ploegen. Radio en televisie stonden vanaf vanmorgen vroeg al bol van het vakbondsnieuws over `Amsterdam'. In radiospotjes van de vakcentrales kregen de mensen de laatste oproep om naar de hoofdstad te reizen. In vrijwel alle ochtendbladen zijn voorbeschouwingen gepubliceerd over de vakbondsmanifestatie en de motivaties van mensen om naar Amsterdam te gaan. Een TV-ploeg van Twee Vandaag reisde met CNV-voorzitter Doekle Terpstra vanuit zijn woonplaats Leerdam mee naar de hoofdstad.

Tentenkamp
Het Museumplein en de omliggende straten waren overvol. De vakbonden van CNV, FNV en MHP hadden met vrachten actiemateriaal hun intrek genomen in witte paviljoens. Bestuurders en kaderleden kwamen handen te kort bij het uitdelen van promotiemateriaal, vlaggen en spandoeken. Zeer opvallend waren de paarse CNV-bandana's en CNV-zakjes met krakelingen, want dit regeringsbeleid (k)raakt mensen.

In lange optochten trokken de demonstranten van de stations naar het actieterrein, want ook de bussen en trams van het GVB konden niet alle passagiers kwijt. Geen probleem: de sfeer was buitengewoon goed en het weer was perfect. De bus- en trambestuurders en - conducteurs hadden ook gele actiebuttons opgedaan. Zij hadden eerder deze week al actie gevoerd. Boven het Museumplein cirkelde een vliegtuigje met de sleeptekst `CNV Publieke Zaak in actie'. Later volgden de collega's van ABVAKABO FNV.

Overvolle treinen
Uit het hele land reden overvolle extra treinen en verlengde treinen van de NS naar de hoofdstad. In diverse plaatsen konden de stations de grote toeloop niet verwerken. Perrons moesten om veiligheidsredenen worden afgesloten. De actieorganisatie van de drie vakcentrale had ingeschat dat er zo'n 100.000 mensen in Amsterdam zouden komen protesteren, maar dit is meer dan het dubbele geworden. CNV, FNV en MHP betreuren het dat duizenden leden op de stations moesten blijven en vervolgens naar huis terugkeerden. "Wij hopen dat onze leden begrip kunnen tonen. Van z'n overweldigende opkomst had ik niet durven dromen", zei de strijdlustige CNV-actiecoördinator Rienk van Splunder. "Ik ben geweldig trots op bestuurders, medewerkers en kaderleden van CNV en bonden die de afgelopen periode hele lange dagen hebben gemaakt om dit succes te kunnen bereiken."

Voorzitter Paul Koeslag van CNV Publieke Zaak was bij aankomst op het Centraal Station in Amsterdam al zeer te spreken over de massale toeloop. "Een uitstekende sfeer in de trein. De mensen hebben er echt zin in om hun stem tegen het kabinetsbeleid te verheffen. Geweldig dat we samen als brede Nederlandse vakbeweging kunnen protesteren tegen het afbraakbeleid van het kabinet. De vakbeweging leeft en het solidariteitsgevoel is hoog. Het kabinet moet dat goed tot zich door laten dringen. Je kan zonder draagvlak uit de samenleving je politieke wil niet doordrukken."

Vakbeweging leeft!
Eén ding is volstrekt duidelijk geworden op 2 oktober: de vakbeweging is hartstikke levend en geen vergrijsde club, zoals vaak is beweerd. Jong en oud was aanwezig. Veel vaders en moeders hadden hun jonge kroost meegenomen. De kinderen konden zich onder meer vermaken in de CNV-activiteitentent. Het Museumplein was één grote, kleurrijke en op actiemuziek meedeinende massa. CNV-voorzitter Doekle Terpstra, zijn FNV-collega Lodewijk de Waal en MHP-voorzitter Ad Verhoeven oogstten met felle toespraken die ook op videowalls te zien waren een stormachtig applaus.

In de weken voorafgaand aan 2 oktober werd links en rechts gesuggereerd dat CNV'ers niet bereid zouden zijn actie te voeren, laat staan te staken. Met name vertegenwoordigers van CDA en VVD deden laatdunkende uitspraken over de vakbeweging. Dat moet zaterdag 2 oktober een teleurstellende, of misschien wel louterende dag zijn voor de lieden die dat hebben beweerd. De regeringscoalitie is duidelijk nerveuzer geworden.

Op het Museumplein en de omliggende straten wemelde het van CNV-paars en -blauw. De nieuwe eigentijdse en krachtige huisstijl van het CNV bleek een gouden greep! Met dank aan de NVJ voor de geboden faciliteiten in het kantoor van deze bond kon een voorlichterscollectief van het CNV vanaf 11.00 uur actueel nieuws en foto's over de manifestatie plaatsen op het internet van het CNV. De site is zeer druk bezocht.

Solidariteit
Al die mensen, jong en oud, hebben er voor hetzelfde doel gestaan: een rechtvaardig en solidair beleid. FNV'ers en CNV' ers willen daarvoor blijven strijden. De huidige kabinetsplannen staan haaks op een samenleving die solidair is met zichzelf.
De boodschap van Doekle Terpstra en Lodewijk de Waal is helder. "Zo kan het echt niet langer. Politiek Den Haag zal moeten luisteren, want we zijn nog niet klaar."

Onrust kanaliseren
Doekle Terpstra, na afloop in de overvolle perstent: "Na 2 oktober komt 3 oktober. Den Haag kan deze grootse vakbondsmanifestatie niet negeren. Vandaag is duidelijk geworden dat er onrust is in de hele samenleving. Wij hebben die onrust als brede vakbeweging slechts gekanaliseerd. Daar zijn we voor. Wij kunnen ook, samen met de regering, zorgen voor draagvlak. Wij, en dus ook de mensen op het Museumplein weten dat veranderingen noodzakelijk zijn. Maar dan op een andere manier dan het kabinet voorstelt."

Actiestrategie
Op maandag 4 oktober beraadt het algemeen bestuur van het CNV waarin alle bonden zijn vertegenwoordigd zich over de (actie)strategie voor de komende periode. Vervolgens is er overleg met de andere vakcentrales over de te volgen koers.

---