Machtiging bij internationale rechtshulp

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 4-10-2004

De meervoudige raadkamer van de rechtbank te Assen heeft op 1 oktober 2004 verlof verleend om in beslag genomen bescheiden ter beschikking te stellen van de Duitse autoriteiten.

Het gaat om een Duitse strafzaak tegen een Nederlandse verdachte en de Duitse justitie heeft die gegevens nodig. De bescheiden worden in het kader van internationale rechtshulp ter beschikking gesteld. De minister van justitie moet daartoe wel een machtiging geven.

Namens de beslagene is aangevoerd dat niet de (hoofd)officier van justitie is gemachtigd maar een medewerker van het Internationaal Rechtshulp Centrum Noord. De rechtbank ziet hierin geen bezwaar. De wet noemt immers geen instantie aan wie de machtiging moet worden verstrekt. De minister van justitie heeft een machtiging gegeven en daarmee is aan de vereisten van de wet voldaan, aldus de rechtbank.

Voorts overweegt de rechtbank dat voor het (aanvullend) verzoek om aanwezigheid van Duitse opsporingsambtenaren bij de doorzoekingen geen machtiging van de minister vereist is. Het is namelijk geen verzoek ten behoeve van een onderzoek naar strafbare feiten.

Overigens moeten de bescheiden na gebruik wel weer worden teruggezonden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AR2635

Zie het origineel