Politie Haaglanden

Negen arrestaties bij scootercontrole

Delft 04-10-2004 - Vanaf 18.15 uur hield Politie Haaglanden op zondag 3 oktober een scootercontrole op een locatie bij het NS-station Delft-Zuid. Deze locatie was gekozen omdat uit binnengekomen informatie was gebleken dat er die avond op de Schieweg nabij de Makro een ontmoeting van scooterrijders zou plaatsvinden. In het verleden ontstond bij dit soort samenkomsten regelmatig overlast, o.a. in de vorm van races. Sinds juni van dit jaar houdt Politie Haaglanden intensieve controleacties om overlast terug te dringen. De bestuurders worden gecontroleerd op hun rijgedrag, juiste papieren, frame- en typenummers, scooter en snelheid.

Er kwamen bij de controle op zondagavond steeds meer scooterrijders en ander publiek naar de controleplaats. De politiemensen werden beledigd en in hun werk belemmerd. Om een ruimer werkterrein te creëren werd met linten een groot stuk van de weg afgezet. Het publiek werd achter deze linten gedreven. Rond 20.15 uur keerden groepjes uit het publiek zich tegen de politie en gebruikten geweld in de richting van de politie. Door politiemensen op linie is de groep, die inmiddels uit zon 150 mensen bestond, teruggedrongen. Hierbij is gebruik gemaakt van politiehonden en de korte wapenstok. Er werden negen mensen (van 14 tot 18 jaar) gearresteerd. Zeven arrestestanten mochten naar verhoor diezelfde avond naar huis. Twee arrestanten zitten nog op het politiebureau. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake poging tot zware mishandeling en bedreiging. Tegen de heengezonden verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake openlijk geweld, afsteken van vuurwerk en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Uiteindelijk zijn er 73 scooters gecontroleerd. Daarbij zijn 97 overtredingen geconstateerd.

Jaarlijks zijn er in de regio Haaglanden ruim 800 brommerongevallen. Met de intensieve controles wil Politie Haaglanden een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Door bestuurders aan te spreken op hun rijgedrag en duidelijk te zijn over wat wel en niet mag, wil zij de verkeersveiligheid bevorderen. Verder zijn er vorig jaar 1400 diefstallen van scooters geweest en meer dan 700 incidenten waarbij een brommer of scooter werd gebruikt om straatroof te plegen. De controles helpen om ook deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. De acties brengen veel aan het licht: per scooter wordt gemiddeld 1,3 bekeuring uitgeschreven, De pakkans wordt door de scooterrijders als groot ervaren, waardoor inmiddels de overlast in de buurt lijkt af te nemen.