Tijdschrift Schrijven: schrijven voor kinderen is vak apart

Tijdschrift Schrijven 5 helpt schrijvers met het begin

AMSTERDAM, 20041004 -- Deze week begint de kinderboekenweek. Veel mensen dromen van schrijven voor kinderen; het eindproduct oogt immers eenvoudig. Maar hoe doe je dat precies?


In tijdschrift Schrijven no.5 (oktober/november 2004) doet kinderboekenschrijver Leen van den Berg in de workshop-op-papier uit de doeken wat de ins en outs van dit genre zijn. 'Voor lezers van twaalf en jonger geldt: laat ze op hun reis niet verdwalen in de doolhof van in elkaar verstrengelde verhaallijnen of flashbacks.' In een belendend verhaal beschrijft Henny Fortuin hoe haar jeugdroman De dromenzaaier tot stand kwam.
Daarnaast vertelt theatermaker Inge Dullens hoe ze van een jeugdroman een theaterstuk maakte. 'Het allerboeiendste is als je als kijker en als speler op het moment zelf in de situatie wordt geplaatst.'

Nog meer aandacht voor toneelschrijven in dit nummer: journalist Maarten Dessing stelde zich de vraag hoe je als toneelschrijver kunt doorbreken. 'Via amateurgezelschappen kan het balletje gaan rollen. Als je werk eenmaal gespeeld wordt, komt van het één het ander.'

+++ Verder in het nieuwe tijdschrift Schrijven, nr. 5-2004 (oktober/november):
een wandeling door schrijfstad Leeuwarden, Joost Zwagermans schrijfgereedschap, debutant Inge Bak, de autobiografische worstelingen van Marco Drehmans en de vaste rubrieken Tekstuur, Schrijfagenda, Media, Schrijfnieuws en Vraag en Antwoord.

Tijdschrift Schrijven
van passie tot publicatie - het vakblad over creatief schrijven; verschijnt 6 x per jaar
jaar 8 nummer 5, oktober/november 2004;
losse verkoop E 4,75; abonnement E 25 per jaar
Uitgever: Stichting Schrijven; te bestellen via (0031)20-625 4141 en www.schrijven.org;
los te koop bij boekhandels in Nederland en Vlaanderen (zie www.schrijven.org/tijdschrift.html )