Comités Jordaan positief over buurtvisie plan VVD

AMSTERDAM, 20041004 -- De Comités tegen nattigheid in de Westerstraat en Markt Westerstraat Amsterdam zijn heel blij met de brief van de VVD fractie aan het Dagelijks Bestuur, d.d. 2 oktober 2004, in reactie op de inspraakavond naar aanleiding van het 'Haalbaarheidsonderzoek open graven grachten'. In de brief signaleert A.J Hoolsema van de VVD fractie terecht dat het huidige besluitvormingsproces onderbroken moet worden en dat voor verdere oplossingen van verschillende problemen in de Jordaan een meer interactieve besluitvorming met buurtbewoners en ondernemers noodzakelijk is.


Het Comité roept andere politieke partijen in de raad op om zich bij dit standpunt aan te sluiten. Wij verwachten op grond van eerder ontvangen signalen van de PvdA, de andere grote coalitiepartij, dat zij zich ook bij dit voorstel aan zullen sluiten.

De Comités zijn verheugd over het voorstel om een buurtvisie voor de Jordaan te ontwikkelen door bewoners en ondernemers, met ondersteuning van het wijkcentrum.

Het Comité heeft hier steeds op aangedrongen en tegelijk alle opties voor de ontwikkeling van de Jordaan open gelaten om de discussie niet vooraf te belasten met onze particuliere mening.

Nu in de voorstellen van de VVD fractie de uitgangspunten en de uitkomst van het 'Haalbaarheidsrapport open graven grachten' niet meer dominant zijn, opent dit de weg naar veel creatieve en vernieuwende voorstellen die in de buurtvisie neergelegd kunnen worden.

Vooral het ontkoppelen van de aanleg van een garage en een te ontdempen gracht opent veel mogelijkheden.

Het Comité heeft oog voor de wachtlijstproblematiek. Voor uitspraken over locaties en parkeertechniek wachten wij de buurtvisie af.

De vraag is wie aan het buurtvisie proces leiding kan gaan geven.

Het Comité twijfelt over de leidinggevende capaciteiten van de huidige portefeuillehouder, de heer Frankfurther, in dit proces, gezien zijn onbuigzame houding t.a.v. het uitgraven van de Elandsgracht en/of de Westerstraat.

Ook zijn beperkte communicatieve houding tegenover alternatieve plannen die de afgelopen maanden door bewoners en ondernemers naar voren zijn geschoven doen de Comités twijfelen aan de souplesse van de heer Frankfurther, die nodig is om in een diverse en bij tijden turbulente buurt, leiding te geven aan het formuleren van een buurtvisie.

De Comités zijn heel blij met de opening die de VVD fractie hier schept en zij zijn ten volle bereid om in het verdere verloop van het buurtvisie proces hun steentje bij te dragen.

- Comité tegen nattigheid in de Westerstraat
- Comité Markt Westerstraat