Regering.nl

4 okt 2004
'BEGRIP VOOR PROTEST, MAAR MAATREGELEN ZIJN NODIG'

Het kabinet heeft er begrip voor dat mensen demonstreren, omdat het kabinet pijnlijke maatregelen voorstelt. Volgens minister Zalm zijn de maatregelen echter nodig 'om op lange termijn de zaak betaalbaar te houden'.

Vice-premier Zalm zei dit in reactie op de vakbondsdemonstratie op 2 oktober in Amsterdam, waarbij 200.000 mensen protesteerden tegen de kabinetsplannen voor onder meer vut- en prepensioen.

Het beleid houdt in dat mensen die voor hun 65e willen stoppen met werken nog wel kunnen sparen voor vut- en prepensioen, maar zonder de bestaande belastingvoordelen. Voor mensen die op 1 januari 2005 ouder zijn dan 55 jaar is er een overgangsregeling; voor hen blijven de belastingvoordelen voor VUT- en prepensioenregelingen wel bestaan.

Volgende generaties
Volgens minister Zalm is het nodig om mensen te stimuleren tot hun 65e jaar te blijven werken, om te voorkomen dat volgende generaties met 'ondraaglijke lasten' worden opgezadeld. Vanwege de vergrijzing zal het aantal 65-plusssers in de toekomst verdubbelen.

De organisaties van werkgevers en werknemers en het kabinet hebben lang onderhandeld over afspraken over prepensioen en verlofsparen, maar konden in mei niet tot overeenstemming komen. De vakbeweging heeft daarop het overleg met het kabinet opgeschort.

Minister Zalm verwacht niet dat na eventueel nieuw overleg met de vakbonden en werkgevers de plannen voor prepensioen worden aangepast, omdat een meerderheid in de Tweede Kamer, met aanpassingen, met het beleid heeft ingestemd.