Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 oktober 2004

Wethouder Van Vliet: "zorgvuldigheid wederom basis van akkoord met AZ"

College stelt nieuw akkoord voor rond verhuizing AZ-stadion

Een nieuwe overeenkomst met AZ rond de grondverkopen moet in de plaats komen van de zogenoemde ´packagedeal´ die de gemeente in 2001 sloot met AZ voor de verhuizing van de betaald-voetbalclub uit de Alkmaarderhout. Dat blijkt uit het nieuwe akkoord tussen AZ en gemeente, dat het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar vandaag als raadsvoorstel heeft gestuurd naar de gemeenteraad.

De gemeente verdient 300.000 euro minder aan deze nieuwe afspraken dan aan de vorige overeenkomst, maar nog steeds is sprake van een aanzienlijk voordelig saldo voor de gemeente van ¬ 5,1 miljoen. Net als bij de vorige overeenkomst is daarom geen sprake van financiële steun vanuit de gemeente aan AZ Vastgoed.

Nieuwe overeenkomsten nodig
Aan de oude overeenkomsten, vooral bekend geworden als ´de packagedeal´, kan al bijna drie jaar geen uitvoering worden gegeven doordat juridische procedures werden aangespannen door derden die meenden in hun belangen te worden geschaad. Het sluiten van nieuwe overeenkomsten moet uitkomst bieden, vooral na een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam gedaan in een beroepsprocedure, die werd aangespannen tegen de overeenkomsten uit 2001 met de stichting AZ en AZ Vastgoed. Deze luidt dat verkochte gemeentegronden pas aan AZ mogen worden overgedragen als de Europese Commissie de conclusie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderschreven dat in de packagedeal geen sprake is van staatssteun. AZ kan en wil pas beginnen met bouwen als ze de grond definitief in bezit heeft.

Onlosmakelijk onderdeel van alle afspraken betrof de verkoop van de grond onder het huidige voetbalcomplex aan AZ voor 1 euro, waardoor de gemeente zich volgens enkele bezwaarmakers had bezondigd aan staatssteun. Staatssteun is volgens Europese regelgeving alleen in bepaalde situaties toegestaan. Al snel bleek dat de Europese Commissie weinig haast maakte om het onderzoek af te ronden naar vermeende staatssteun dat in de zomer van 2003 formeel is ingesteld. Beide partijen besloten toen nieuwe onderhandelingen te starten over een nieuw akkoord. Deze zouden dan in de plaats moeten komen van de afspraken uit 2001, waarbij bovendien met de meest recente ontwikkelingen rekening kon worden gehouden (zoals mogelijke kantorenbouw rondom het nieuwe stadion).

Resultaat van de nieuwe onderhandelingen
Het onderhandelingsresultaat heeft vrijwel dezelfde uitkomsten als de afspraken uit 2001; verschillen zijn er vooral op juridisch en financieel gebied. Dat betekent dat de gemeente bereikt waar het haar allemaal om begonnen is: AZ verhuist uit de Alkmaarderhout naar de beoogde locatie nabij het Kooimeerplein, waar het nieuwe stadion van AZ zal verrijzen. In en rond het nieuwe stadion zorgt de voetbalclub voor voldoende parkeerplaatsen. Daarvoor wordt de eerste jaren onder meer een nabijgelegen perceel op bedrijventerrein Boekelermeer benut. Om het nieuwe stadioncomplex bereikbaar te maken, heeft de gemeente inmiddels een viaduct gebouwd en een tunnel voor fietsers en voetgangers. AZ draagt hieraan financieel flink bij. AZ koopt bovendien de sportvelden aan de Loodpolderweg (Sportcomplex ´t Lood). Dit sportcomplex moet AZ delen met Flamingo´s 64. De grond van de oude stadionlocatie verkoopt de gemeente aan AZ. Die zal op deze plek 125 tot 150 woningen laten bouwen.

Nieuwe grondwaarden
De grond aan de Sportlaan die AZ nu in erfpacht heeft, verkoopt de gemeente niet langer voor 1 euro, maar verandert straks van eigenaar voor bijna ¬ 5 miljoen. De grond wordt bouwrijp opgeleverd, maar AZ betaalt de sloop van het stadion. De grond bij het Kooimeerplein waarop onder meer het nieuwe stadion gebouwd wordt, verkoopt de gemeente voor ruim 5 miljoen euro. Dat is bijna 600.000 euro minder dan AZ en gemeente drie jaar geleden afspraken. Het perceel op bedrijventerrein Boekelermeer wordt over enkele jaren verkocht voor ruim 2 miljoen euro. Tot die tijd wordt het parkeerterrein gehuurd voor bijna 44.000 euro per jaar. Voor Sportcomplex ´t Lood is AZ bereid bijna 1,2 miljoen euro te betalen. Onafhankelijke taxatierapporten van de grondwaardes liggen ten grondslag aan alle nieuwe prijzen.

Kosten en opbrengsten van de nieuwe afspraken
Samen met andere inkomsten leveren de nieuwe afspraken de gemeente ¬ 15,4 miljoen op. Daar staan allerlei verplichtingen tegenover van ruim 10,3 miljoen euro, zoals de aanleg van een fiets-/ voetgangerstunnel en viaduct en het bouwrijp maken van gronden. Het eindresultaat van de nieuwe overeenkomst bedraagt daarom ¬ 5,1 miljoen per 1 januari 2010. De gemeente is dankzij garanties ervan verzekerd dat alle verplichtingen worden nagekomen.

In de packagedeal van 2001 was nog sprake van een voordelig saldo voor de gemeente Alkmaar van ¬ 5,4 miljoen, wat al per 1 januari 2007 zou worden verdiend. Echter, door de opgelopen vertraging was dit bedrag inmiddels al niet meer realistisch.

Een vergelijking tussen deze overeenkomst en de afspraken uit 2001, levert als conclusie op dat, door allerlei (rente)correcties, de gemeente 300.000 euro minder overhoudt aan de deal dan waarvan in 2001 werd uitgegaan. Oftewel: de eindwaarde bedraagt 5,1 miljoen euro.

Schriftelijke vastlegging nieuwe afspraken duurde langer Hoewel mondelinge overeenstemming tussen alle partijen over de nieuwe grondovereenkomsten reeds in juli was bereikt, bleek het de nodige tijd te vergen alle afspraken op papier vast te leggen. Daardoor bleek de raadsvergadering van eind augustus niet haalbaar. Maar wethouder Van Vliet stelt: "Wederom ligt zorgvuldigheid aan de basis van het nieuwe akkoord."

Bouw stadion kan starten na akkoord gemeenteraad
Na de raadsvergadering van 25 oktober aanstaande kunnen de bijbehorende overeenkomsten worden getekend en de grond op de locatie Kooimeer worden overgedragen. Daarmee staat AZ niets meer in de weg om te gaan bouwen aan een nieuw stadion. AZ beschikt inmiddels over twee definitieve bouwvergunningen en daarbij behorende vrijstellingen voor de locatie Kooimeer:

Ø de eerste bouwvergunning staat naast een voetbalstadion voor 13.500 toeschouwers ook gebouwen toe met een vloeroppervlakte van 40.000 m2 voor commerciële ruimten met de thema's vrije tijd, sport en medische voorzieningen, gebouwen met een vloeroppervlakte van 20.000 m2 voor grootschalige detailhandel met het thema sport, vrije tijd en recreatie, een parkeergarage, 1.250 parkeerplaatsen rond het stadion en een fietsenstalling voor 3.000 (brom)fietsen.

Ø De tweede bouwvergunning is begin dit jaar verleend en onherroepelijk geworden. Inmiddels staat dit bekend als het terugvalscenario. Dit gaat uit van een net zo groot, maar aangepast stadion met alleen nabijgelegen gebouwen met een vloeroppervlakte van 40.000 m2 voor commerciële ruimten met de thema's vrije tijd, sport en medische voorzieningen.

Daarmee staat haar planologisch niets in de weg het stadion met voorzieningen te realiseren. AZ heeft aangegeven gebruik te willen maken van de eerste, door de Raad van State bekrachtigde vrijstelling en de tweede bouwvergunning voor het stadion.