Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Hilversum, 4 oktober 2004

TALPA EN NOS ONDERZOEKEN GEZAMENLIJK STATUS 'EXCLUSIEVE RADIORECHTEN' VAN ORANJEDUELS

De NOS en Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol, hebben in goed overleg besloten gezamenlijk een juridische procedure te starten om te onderzoeken of 'exclusieve radiorechten' een rechtsgeldige status hebben. Dit in het kader van de onlangs door Talpa verworven radio- (plus televisie- en internet-)rechten van zes kwalificatieduels van het Nederlands elftal, die gespeeld worden in de aanloop naar het WK Voetbal van 2006 in Duitsland.

De NOS betwist dat er zoiets als exclusiviteit zou bestaan voor verslaggeving op de radio. Talpa ontkent niet dat het uitzenden van wedstrijdflitsen op de radio onder het begrip vrije nieuwsgaring kan vallen, maar beroept zich op het standpunt dat zij de exclusieve radiorechten heeft verworven. Andere partijen hebben daarmee niet het recht om onder het mom van vrije nieuwsgaring uitvoerig of zelfs integraal verslag te doen vanuit het stadion of gezeten voor een televisietoestel waarop de wedstrijd te zien is. Over de details van de te voeren juridische procedure wordt binnenkort nader overleg gepleegd. Bovendien wordt dan gesproken met KNVB en Eredivisie CV over de vraag of deze partijen zich wellicht willen aansluiten bij het initiatief.

In afwachting van het oordeel van de rechter, heeft Talpa voor het duel Macedonie - Nederland van komende zaterdag 9 oktober aan NOS Radio toestemming verleend vanuit het stadion in Skopje flitsen te verzorgen. Deze worden uitgezonden in het programma 'Langs de Lijn' op Radio 1. Intussen is het integrale wedstrijdverslag exclusief te volgen op Radio 10 Gold. De studiopresentatie is van 19 tot 23 uur in handen van Jos Kuyer. Vanuit Skopje doen Bert Nederlof en Vincent Schildkamp verslag. Tijdens de zaterdagavonduitzending van 'Langs de Lijn' schakelt presentator Tom van 't Hek vanuit de studio regelmatig met Ron de Rijk en Andy Houtkamp in het stadion.

___________________


Ingezonden persbericht