Gemeente Heusden


Gemeenteraad neemt op 5 oktober definitief besluit Project Centrumplan Vlijmen van start gegaan 9-9-2004

Deze week is de aftrap gegeven voor het project Centrumplan Vlijmen. Tijdens de op 9 juni gehouden bijeenkomst met directeur Riek Bakker van adviesbureau BVR kwamen alle betrokken partijen al tot de conclusie dat een ingrijpende aanpak in het centrum van Vlijmen echt nodig is. Daarop heeft Bureau BVR een plan de campagne opgesteld. Dat plan is afgelopen dinsdag 7 september toegelicht in de gemeenteraad. Met goed bevinden van de raad zijn alle betrokken partijen onder regie van BVR alvast aan de slag gegaan met de eerste stappen richting een centrumplan. Op 5 oktober zal de raad een definitief besluit nemen over de doorgang van het project.

Als de raad op 5 oktober "ja" zegt, dan zal in de komende maanden eerst duidelijk moeten worden wat wél en wat niet in het centrumplan voor Vlijmen wordt opgenomen. Volgend jaar worden de definitieve ontwerpen gemaakt voor het toekomstige centrum van Vlijmen.

Communicatie

Vanaf het begin tot het eind van het proces zal er veel aandacht zijn voor een goede communicatie met alle betrokkenen. Afgesproken is dat het proces transparant moet zijn. Dat betekent onder meer dat de stappen overzichtelijk zullen zijn en dat gewerkt wordt aan een grote mate van betrokkenheid. Dat kan alleen als er een adequate informatievoorziening is. Deze begint met een nieuwsbrief voor alle inwoners, ondernemers en eigenaren in het centrum van Vlijmen. Ook zal er een interactieve website komen waar iedereen up-to-date informatie kan vinden en vragen kan stellen over het centrumplan. Bovendien zullen er speciale bijeenkomsten worden georganiseerd op momenten dat er concrete informatie ligt en beslissingen moeten worden genomen. Inbreng van bewoners, ondernemers en andere betrokkenen is hierbij welkom. Iedereen wordt dan uitgenodigd mee te denken, te participeren en te reageren.

Enthousiasme

Als de raad op 5 oktober akkoord gaat, wacht er een complex proces dat veel inspanningen zal vergen van alle partijen. Het centrum van Vlijmen verdient een nieuwe uitstraling. Daarvoor is breed draagvlak nodig. Alle belanghebbenden behoren hun eigen bijdrage te kunnen leveren. Tijdens de startbijeenkomst van woensdag 8 september kwam het enthousiasme van alle betrokkenen sterk naar voren. Het gevoel zit goed en dat is een goede start, aldus de twee vertegenwoordigers van de ondernemers. Burgemeester H. Willems voegde daaraan toe dat juist de urgentie om te komen tot een nieuw centrum een voordeel is. "Het is nu of nooit. De hoogste tijd dus om écht de handen inéén te slaan."