Ingezonden persbericht

Cultuur op de Campus
Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2004

Week 41

Dinsdag 5 oktober
Poprock: Taxi to the Ocean
Het Utrechtse Taxi to the Ocean staat garant voor melodische pop van hoog niveau. De bandleden wisselen fijnbesnaarde muziek af met stevige stukken groovy rock 'n' roll. Puntige popsongs en lange jams, TTTO draait er de hand niet voor om. De cd Sunday Longplay, die dit voorjaar verscheen, kreeg alom ronkende recensies (Live XS: 'gloedvolle indie-esthetiek zoals die vaak alleen over de grens te vinden is'). Denk Counting Crows, denk Pavement, denk Motorpsycho. Denk Taxi to the Ocean.
*17.30-19.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.taxitotheocean.nl

Woensdag 6 oktober
Stand-up comedy: Jasper Valstar
Comedian Jasper Valstar is als de zomer van 1976: lang en droog. Hij maakte de afgelopen jaren furore als tekstschrijver van onder andere Javier Guzman (Sinterklaasconference) en Claudia de Breij (VARA Laat), en is bovendien erg gewild als presentator. Vanavond verruilt hij zijn vaste stek in de Comedy Explosion en het Comedy Café voor ons eigen CultuurCafé.
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Donderdag 7 oktober

Cabaret: Laurens Joensen
Laurens Joensen neemt de veerboot van Breskens naar Vlissingen: hier is een echte Zeeuwse mossel op weg naar de Randstad. De verbazing groeit met iedere slag van de schroef. Laurens blijft zich verwonderen over de vreemde vogels in het westen. Laurens Joensen, die als gitarist het conservatorium voltooide, won in 2001 de publieksprijs van Cameretten en maakte afgelopen februari grote indruk tijdens Cultuur op de Campus' StudentenKamerFestival.
*12.45-13.30u, Halte 4, E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, entree gratis

Donderdag 7 oktober
Film: Buffalo '66
(1989, V. Gallo, VS)
Billy Brown (Vincent Gallo), die in uiterlijk en gedrag doet denken aan een straatkat, komt vrij uit de gevangenis. Wanneer een bezoekje aan het toilet eindigt in de ontvoering van een tapdanseres, volgt er een hilarisch drama met een pijnlijke autobiografische achtergrond. Gallo neemt Layla (Christina Ricci: The Addams Family, Sleepy Hollow) mee naar zijn ouders from hell, en dwingt haar zich voor te doen als zijn bruid. Regisseur en hoofdrolspeler Gallo goot zijn Lynchiaanse verhaal in een gewaagde vorm en gebruikte zijn eigen ouderlijk huis als opnameset.
*19.30-22.00u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50, let op: Engels gesproken, niet ondertiteld

Week 42

Dinsdag 12 oktober
Poprock: Paper Moon
Drie muzikale invloeden stonden aan de wieg van Paper Moon: de popmuziek uit de sixties, de singer-songwriters van begin jaren zeventig en de onontkoombare drang om zelf een gitaar te grijpen en liedjes te gaan schrijven. De Utrechtse poprockband bracht reeds twee succesvolle EP's uit met rijk gearrangeerd harmony pop, beide geproduceerd door de gebroeders Paulusma van Daryll-Ann. De eerste langspeler, Brittle Hearts, zag afgelopen september het levenslicht en de promotietour brengt Paper Moon vandaag in het CultuurCafé. Een verdiende plaats naast Johan en Daryll-Ann zal niet lang uitblijven voor deze band.
*17.30-18.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, http://come.to/papermoon

Woensdag 13 oktober
Cabaret try-out: Menno Nicolai met Toeval

Menno Nicolai (1945) kan met recht het oudste aanstormende talent van dit moment genoemd worden. Na een keurige kantoorbaan besloot hij zijn leven over een andere boeg te gooien en cabaretier te worden. En met succes: dit jaar won Nicolai zowel de jury- als de publieksprijs van het Eindhovens cabaretfestival CabareteSKE. Nu is hij klaar om zijn eerste avondvullende programma aan het publiek prijs te geven.
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.mennonicolai.nl

Donderdag 14 oktober
Singer-songwriter: Al@A
Op zesjarige leeftijd zat Aletta Meijer al achter de piano en later stond ze - geïnspireerd door Fiona Apple, Torie Amos, Stevie Wonder en Jill Scott - in de finale van de Kunstbende. Toch is Al@a bepaald geen autodidact: ze studeerde aan twee conservatoria en is nu studente singer-songwriter aan de Enschedese popacademie. Daarnaast timmert de muzikante aan de weg als tekstschrijver: ze werkte mee aan Hiphopera Da Traviata en maakte deel uit van de Noordkust-crew, waarmee ze optrad bij Giel Beelen op 3FM. Achter de piano van Halte 4 toont Al@a vandaag haar ingetogen kant.
*12.45-13.30u, Halte 4, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, entree gratis

Donderdag 14 oktober
Film: Swordfish i.s.m. UCI
2001, D. Sena, VS, met inleiding door Jean Popma, voorzitter CERT-RU (het team van beveiligingsexperts op de Radboud Universiteit)
Als hacker Stanley Jobson (Hugh Jackman) uit de gevangenis komt, staat hij met lege handen: zijn vrouw heeft hij verloren, zijn dochter mag hij niet zien en het is hem strikt verboden ooit nog een computer aan te raken. Dan ontmoet hij de geheimzinnige Ginger (Halle Berry), die hem overhaalt in zee te gaan met Gabriel Shear (John Travolta). Operatie Swordfish begint als Stanley nog eenmaal een computer met een hoegenaamd waterdicht beveiligingssysteem moet hacken, om op die manier miljarden dollars overheidsgeld vrij te maken.
*19.30-22.00u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree gratis!
Cultuur op de Campus draait Swordfish samen met UCI (Universitair Centrum Informatievoorziening), in het kader van de computerbeveiligingscampagne van het UCI, RU Secure? (RU: www.ru.nl/uci/RUsecure, landelijk: www.laatjenietpakken.nl).

Week 43

Maandag 18 oktober
361 Actualiteit, debat, cultuur
361 is een maandelijkse talkshow over de actualiteiten van de Radboud Universiteit Nijmegen, met onderdelen als het studentendebat, een videoreportage, een column en het open podium.
*16.00-17.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, zie www.ru.nl/361 voor de onderwerpen

Dinsdag 19 oktober
Open dj-podium: dj Jesse
Dj Jesse, ook wel bekend als dj Valentino, heeft in Nijmegen zijn sporen al ruim verdiend. Bij daglicht is hij student geneeskunde, maar 's nachts draait hij electro en drum 'n' bass in de Gonzo (Disco Avalonia) en in Diogenes. Met zijn experimentele dance en verrassende ritmewendingen krijgt deze dj zelfs de meest verstokte barklever op de dansvloer.
*18.00-19.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Woensdag 20 oktober
Cabaret: Ewout & Etienne met Onze Vader
Ewout en Etienne, die pas sinds januari een cabaretduo vormen, zetten meteen drie regionale festivals op hun naam, waaronder het Zwolse Studenten Cabaret Festival. Nu staan de heren op de planken met alweer hun tweede show, die hoge ogen moet gooien bij de grote cabaretfestivals. In Onze Vader brengen de studenten hun beider hectische levens in kaart, die al vanaf de couveuse parallel lopen. Bereid je voor op onverwachte grappen, mooie liedjes, rake imitaties (van Youp van 't Hek tot Ayaan Hirsi Ali) en . actieve inzet van het publiek.
*20.00-21.30u, Cultuurcafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.ewoutenetienne.nl

Donderdag 21 oktober
Verteltheater: Mars Teunisz met De Poezemuus
Mars Teunisz won Cameretten (1982) en het Amsterdams Kleinkunst Festival (1988). Hij won verder enkel nog een donkerblauwe fietstas, daarna voorlopig niets meer, behalve de kost. Mars Teunisz is veelzijdig: hij werkt als presentator, columnist, mediator, acteur, regisseur en teamtrainer. Vandaag is hij de verteller van de kolderieke en knusse voorstelling De Poezemuus. In dit heerlijke verhaal volgen we de belevenissen van de simpele Gelderse schaapherder Scheperke Peer, die vecht voor de bevrijding van de poezemuus van zijn bruid Melissa.
*12.45-13.30u, Halte 4, E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, entree gratis

Donderdag 21 oktober
Film: My life without me
2003, I. Coixet, Spanje/Canada
De 23-jarige Ann (Sarah Polley) heeft al een heel leven achter de rug: ze raakte zwanger op haar zeventiende, trouwde met een allesbehalve ambitieuze goedzak en woont met hem en haar twee dochtertjes in een caravan. Wanneer ze ontdekt dat ze kanker heeft, besluit Ann voor haar familie te verzwijgen dat ze doodgaat. Ze maakt een lijst van alles wat ze nog wil doen voor ze sterft en treft maatregelen om haar man en dochters goed achter te laten. My life without me is een tearjerker in de beste zin van het woord, met een origineel plot en uitstekend acteerwerk.
*19.30-21.45u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50

Week 44
Herfstvakantie, geen programma

www.cultuuropdecampus.nl

Info: Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, theater en festivals programmeert op de campus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar iedereen is welkom. Op de films (à E1,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

Contact: algemeen: www.cultuuropdecampus.nl, l.vanaert@dsz.ru.nl of 024-3615912, studentenprogrammeurs: spc@student.ru.nl of 024-3612823.

Locaties op de Radboud Universiteit: CC3 en exporuimte: CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 (nabij UB), CultuurCafé: kantine CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 (nabij Dekker v/d Vegt), Halte 4: kamer E4.02, vierde verdieping Erasmusgebouw, Erasmusplein 1 (nabij Refter)

---- --