Gemeente Hellevoetsluis


Aanpassingen maken het Masterplan Kanaalzone groener

De in het voorjaar gehouden inspraakronde op het Masterplan Kanaalzone heeft een aantal aanpassingen van het plan tot gevolg gehad. Tijdens de inspraakavond, waar zo'n 200 personen aanwezig waren, gaf wethouder Peter Hofman al aan zorgvuldig met de opmerkingen van de inspraak om te zullen gaan. Hetgeen natuurlijk niet betekent dat aan alle wensen van insprekers voldaan kan worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag j.l. het Masterplan Kanaalzone besproken en het voorstel aan de gemeenteraad vastgesteld.
Een van de belangrijkste aanpassingen is die van het woongebied in de omgeving van het huidige industrieterrein de Molshoek. Uitgangspunt in het Masterplan is dat bij de stedenbouwkundige invulling van het gebied de waardevolle groenelementen behouden blijven. Dit geldt eveneens voor het aanwezige parkgebiedje. Met herinrichting kan de groenfunctie van het woongebied en het parkje ook nog eens versterkt worden.
Onderzocht is of het volkstuinencomplex behouden kan blijven. Echter de algehele ontwikkeling van volkstuincomplexen binnen de gemeente, waar toch een terugloop moet worden geconstateerd, alsook de wens om een parkachtig woongebied te realiseren en de financiële haalbaarheid daarvan maken ook nog eens het behoud van het volkstuinencomplex niet mogelijk.
Ook zullen er geen torenflats in dat gebied gerealiseerd worden. Het Masterplan voorziet (overeenkomstig het bepaalde in de Welstandsnota die juli dit jaar is vastgesteld) in een bebouwing van 4 a 5 lagen met op een enkele plaats een accent in 7 lagen.

Korenaar
Het is onvoldoende overgekomen dat het Masterplan een globaal plan is. Dit gaf met name verwarring bij bewoners aan de Korenaar. De lijn tussen de ring rond het winkelcentrum en de Veerhaven is dan ook bedoeld om aan te geven dat aan de Struytse zijde een ontsluitingsweg moet komen, zonder dat de exacte locatie daarmee is aangegeven. Het Masterplan had en heeft hiermee niet de intentie om aan te geven dat woningen aan de Korenaar gesloopt zouden moeten worden voor de bedoelde ontsluiting. De bewoners zijn hierover inmiddels in kennis gesteld.

Goede fiets - en wandelroutes en boulevard
Het plan voorziet in uitbreiding van de langzaam verkeersverbindingen. In combinatie met het behoud van aanwezige groenelementen, kan het voormalige trambaanpad worden ontwikkeld tot een boulevardachtige langzaam verkeersverbinding. Dit vereist wel dat de al in het plan opgenomen ontsluiting van het gebied ter plaatse van de Dreef wordt gehandhaafd.

Ontwikkelingen Struytse Hoeck
Naar aanleiding van de vraag of uitbreiding van het winkelcentrum de Struytse Hoeck noodzakelijk is, is de distributieplanologische verkenning uit het Masterplan nog eens opnieuw tegen het licht gehouden. De conclusie is dat bij het gevoerde beleid in Hellevoetsluis in de periode tot 2015 ca. 12.000 m2 (vvo) in de Struytse Hoeck nodig is.

Het Mastelplan Kanaalzone zal door het college aan de commissie Stadsontwikkeling en Beheer voor de vergadering van 5 oktober a.s. aangeboden worden, waarna mogelijke raadsbehandeling op 14 a.s. oktober plaats kan vinden.