Rode Kruis Vlaanderen

IHR-bericht

De toepassing van het internationaal humanitair recht op het terrein Een cursus voor humanitaire hulpverleners

Op 5 en 6 oktober 2004 organiseert Rode Kruis-Vlaanderen voor de tweede maal de opleiding `De toepassing van het internationaal humanitair recht op het terrein'. Zoals tijdens de eerste editie streven wij ernaar medewerkers van organisaties, werkzaam in conflictsituaties, een basisopleiding internationaal humanitair recht te geven.

De kennis van de fundamentele beginselen van dit recht zijn niet enkel bruikbaar om doorzicht te verwerven in conflictsituaties, maar ook essentieel om de bestaande rechten hard te maken.

Niet alleen medewerkers van mensenrechtenorganisaties, organisaties actief in conflictpreventie, noodhulp of ontwikkelingssamenwerking hebben hier baat bij, maar ook journalisten, diplomaten, verkiezingswaarnemers...Internationaal humanitair recht is reeds lang geen zaak van de conflictpartijen alleen. Al wie zich te midden van het gewapend geweld bevindt, of hierover verslag uitbrengt, heeft belang bij een correcte duiding van het internationaal humanitair recht.

Naast het algemene juridische kader wordt vooral op basis van praktijkstudies gewerkt. De sprekers zijn deskundigen uit de academische en humanitaire wereld.

De cursus richt zich in de eerste plaats naar mensen die werkzaam zijn in conflictsituaties of ermee kunnen worden geconfronteerd, zoals humanitaire hulpverleners, journalisten, diplomaten en medewerkers aan verkiezingsmissies. Gezien het beperkte aantal plaatsen, maken wij vooraf een selectie.

Hier vindt u het volledige programma en het inschrijvingsformulier. Voor bijkomende informatie kan u terecht bij Sofie Picavet op het nummer 015-44 35 19 of via e-mail: sofie.picavet@rodekruis.be.

(26/07/2004)