Erasmus


31-08-04: Vier miljoen voor allochtoon wetenschappelijk talent

31 augustus 2004 - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 21 jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. Elke succesvolle kandidaat kan met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Minister Maria van der Hoeven van OCW zal op 5 oktober de subsidies uitreiken tijdens een feestelijke bijeenkomst. Media zijn hierbij van harte welkom.

NWO ontwikkelde vorig jaar een subsidieprogramma dat de instroom moet bevorderen van promovendi uit minderheidsgroepen. Dit programma Mozaïek stelt subsidies beschikbaar voor een promotieproject. De belangstelling voor het programma was erg groot, bijna 200 studenten reageerden begin dit jaar o peenoproepvooronderzoeksideeën.De ideeën gingen vergezeld van een aanbevelingsbrief van de beoogd promotor of begeleider.

Uit de geïnteresseerde kandidaten werden in februari de beste veertig studenten en afgestudeerden gekozen.Zij mochten NWO-workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken. De uitgewerkte aanvragen werden daarna beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland.

NWO heeft 21 uitstekende kandidaten voor honorering geselecteerd. Elke kandidaat krijgt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan de universiteit. Het totaalbudget bedraagt voor 2004 3,8 miljoen euro, gezamenljjk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW. NWO zal ook de niet-geselecteerde getalenteerde kandidaten bij de universiteiten onder de aandacht brengen en hen vragen deze kandidaten een promotieplaats te bieden.

De helft van de gehonoreerde afgestudeerden behoort tot de klassieke migrantengroepen, vooral Surinamers en Turken. De vrouwelijke kandidaten hebben opvallend goed gepresteerd.Tweederde van de gehonoreerde afgestudeerden is vrouw, terwijl van de indieners ongeveer de helft vrouw was. De meeste kandidaten komen uit de (bio-)medische wetenschappen en uit de maatschappij- en gedragswetenschappen. Er zijn ook kandidaten uit de exacte wetenschappen en uit de geesteswetenschappen. De Vrije Universiteit heeft zich actief getoond in de bekendmaking van dit programma en is de koploper onder de universiteiten met zes gehonoreerde kandidaten.

Veel van de gehonoreerde afgestudeerden studeerden cum laude af, sommigen combineerden meerdere studies, vaak wonnen zij al prijzen of schreven tijdens hun studie mee aan wetenschappelijke publicaties.

Tijdens de bijeenkomst op 5 oktober zullen drie laureaten hun onderzoek kort toelichten. Hierbij zullen Minister Maria van der Hoeven en rector magnificus Taede Sminia van de Vrije Universiteit aanwezig zijn.

Lijst van gehonoreerde onderzoekers, inclusief een indicatieve tekst van hun onderzoeksplan.