Universiteit van Amsterdam

Stress leidt tot veranderingen in expressie van genen in de hersenen


Promotie Biologie


dinsdag 5 oktober 10.00 uur

De term stress kan omschreven worden als een factor die onder bepaalde omstandigheden leidt tot een serieuze verstoring van het fysiologisch of psychologisch evenwicht van een organisme. In reactie op stress maakt het lichaam van ratten onder meer corticosteron aan (bij mensen is dat cortisol). Corticosteron beïnvloedt de functie van de hippocampus door het activeren van receptoren in de hippocampus. Activering van de mineralocorticoid-receptor is noodzakelijk om het fysiologische evenwicht te behouden en activering van de glucocorticoid-receptor is nodig om een verstoord evenwicht te herstellen. Het vermoeden is dat beide receptoren werken door een veranderde expressie van corticosteriod-responsgenen. Yongjun Qin onderzocht hoe veranderingen in expressie van deze genen het functioneren van zenuwcellen beïnvloeden. Hij bevestigt het vermoeden dat een verhoogde corticosteronconcentratie in de hersenen leidt tot specifieke veranderingen in genexpressie in de hippocampus. Bij kortdurende stress is de verandering van genexpressie van voorbijgaande aard. Bij langdurige stress kan de verandering van genexpressie uiteindelijk leiden tot een gewijzigde functie van de zenuwcellen in de hippocampus.

Y. Qin: Gene expression in identified rat hippocampal neurons: modulation by corticosteroids and stress. Promotor is mw. prof. dr. M. Joëls.

Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubrieken Stellingen en Hoogleraarsbenoemingen.