GroenLinks

Kandidaat-eurocommissaris justitie en vrijheid is absurde keus

Buttiglione 4 oktober 2004

Wat GroenLinks betreft is de kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione als nieuwe eurocommissaris voor de justitie, vrijheid en veiligheid volstrekt absurd. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg spreekt zelfs van een "provocatie van Europese normen en waarden".

"Met de aanstelling van de reactionaire katholiek Buttiglione dreigt het Vaticaan een flinke voet tussen de deur te krijgen bij de Europese Commissie", aldus Buitenweg. Dinsdag 5 oktober is in het Europees Parlement een hoorzitting met deze beoogd eurocommissaris.

Bijbel tot leidraad
Buttiglione was 'ghostwriter' van diverse pauselijke encyclieken. "Die bevatten onder meer het voorschrift dat een katholieke politicus de Bijbel tot leidraad voor zijn handelen moet maken. Daaruit voortvloeiend neemt hij standpunten in die volstrekt niet te verenigen zijn met Europese wetten voor gelijke behandeling", aldus Buitenweg. Zij heeft dan ook zeer kritische vragen aan Buttiglione morgen.

Vrouwenrechten
Er zijn vele voorbeelden van Buttiglione's dubieuze standpunten. Gelijke rechten voor vrouwen zijn aan hem niet besteed. De Europese Unie kent sinds enkele jaren bovendien wetgeving tegen discriminatie op grond van etnische afkomst, geloof, handicap, leeftijd en seksuele voorkeur.

Homo's en lesba's
Als het aan Buttiglione had gelegen waren homo's en lesba's vogelvrij gebleven. Als lid van de Conventie die in 2000 het EU-Grondrechtenhandvest schreef, stelde hij voor om 'seksuele gerichtheid' uit te zonderen van het discriminatieverbod. Gelukkig kreeg hij zijn zin niet. De Europese Grondwet gaat zelfs een stapje verder. Als de Grondwet in werking treedt, is de EU verplicht om op alle beleidsterreinen homo-discriminatie actief te bestrijden. Moeten we deze taak wel toevertrouwen aan een commissaris die de gelijkgeslachtelijke liefde als een "symptoom van een morele stoornis" omschreef?

Asielbeleid
En dan wordt Buttiglione als justitiecommissaris ook nog verantwoordelijk voor het Europese asielbeleid. Van de hoeksteen van dit beleid, het verbod om vluchtelingen terug te sturen naar een land waar zij aan vervolging blootstaan, heeft hij weinig begrepen. Dat blijkt uit zijn recente voorstel om bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee onderschept worden op te sluiten in kampen in Libië. Een dictatoriaal geregeerd land waar asielzoekers rechteloos zijn. Het VN-Vluchtelingenverdrag, het Grondrechtenhandvest en de nieuwe Europese Grondwet verbieden zulke praktijken.

Geen steun
Kortom, wat GroenLinks betreft genoeg redenen om de kandidatuur van Buttiglione niet te steunen. Kathalijne Buitenweg en en haar collega's van de groene fractie hopen dinsdag de andere fracties in het Europees Parlement ervan te overtuigen dat deze christen-democraat niet de juiste man is voor de bescherming en versterking van de Europese normen en waarden. "Het is interessant om te zien wat de CDA-europarlementariërs morgen zullen doen. Steunen zij deze man of durven ze op te komen voor verworven gelijke rechten?"

Meer info over de hoorzittingen

«