Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN, DINSDAG 5 OKTOBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 UUR OP 747AM

Islamitisch begraven

Tegenwoordig kiezen veel moslims er voor om in plaats van het land van herkomst, in Nederland te worden begraven. De islam heeft specifieke eisen aan het ter aarde bestellen van hun nabestaanden. Islamitische graven mogen niet gestapeld worden en overledenen moeten op hun rechterzijde met het gezicht naar Mekka worden gelegd. Dit vergt meer ruimte, daardoor worden de tarieven hoger en blijken moslims duurder uit voor hun graf.

Ondanks deze beperkingen komen steeds meer gemeenten tegemoet aan de wensen van hun moslimbewoners voor een islamitisch deel van de openbare begraafplaats. Maandagavond werd een oprichtingsdocument ondertekend voor een islamitisch deel op begraafplaats Onsenoort in Vlijmen. Een registratie uit het Brabantse land.

De Loden Boeken van de Sacremonte

De Nijmeegse godsdienstwetenschapper en islamoloog prof. Dr. G.A. Wiegers pleit voor het vrijgeven van de Loden Boeken van de Sacremonte voor onderzoek. Deze pseudo-vroeg christelijke teksten uit het zestiende-eeuwse Spanje bieden inzicht in de positie van de Andalusische moslims en de met christenen.

In Verkenningen een interview met prof. Wiegers naar aanleiding van zijn oratie voor de Radboud Universiteit.

Ik, mijn Rozentuin

Vrouwenonderdrukking en islam worden vaak in één adem met elkaar genoemd. Toch vindt schrijfster en actrice Birgitta Hacham niet dat vrouwenmishandeling specifiek uit de islam voortkomt. Afgelopen week ging haar toneelstuk Ik, mijn Rozentuin in première. Daarin worden zelfs citaten uit de Koran en Hadith geciteerd om een aantal veelvoorkomende misverstanden uit de weg ruimen.

Een interview met de maakster over vrouwenmishandeling binnen de Marokkaanse samenleving en de beste manier om dit bespreekbaar te maken.

NB. DE NEDERLANDSE MOSLIM OMROEP ZENDT IN HET NIEUWE SEIZOEN UIT OP NIEUWE TIJDEN:

VANAF 6 SEPTEMBER 2004 IEDERE DINSDAG, DONDERDAG & VRIJDAG TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM