LEVER FABERGE

Nederlander met klamme handjes naar 1e ontmoeting schoonouders

Bodegraven - Schoonouders... in een nieuwe relatie krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken. Ze zijn verantwoordelijk voor behoorlijk wat spontane zweetmomenten. Dit blijkt uit onderzoek van Rexona naar emotioneel zweten in de liefde. Bijna 1 op de 4 Nederlanders (23%) geeft aan dat een eerste bezoek aan de schoonouders het meest spannende zweetmoment is in een prille relatie. Een deel van de mannen (7%) kan daarnaast ook wel door de grond zakken als hun moeder zich 'aanstelt' tijdens de eerste ontmoeting met hun nieuwe partner. De eerste verjaardag bij de schoonfamilie is voor de vrouw het spannendst. Het gevoel dat alle ogen op haar gericht zijn, maakt dat zij het warm krijgt en het zweet haar uitbreekt.

Niet alleen in een prille relatie kan men last hebben van emotionele zweetmomenten, ook de eerste date zorgt voor de nodige spanning. Opvallend is dat vrouwen het wachten totdat ze worden opgehaald door hun date het spannendste moment van de hele avond vinden. Over hun kleding, het wel of niet zoenen of over de stiltes die mogelijk gaan vallen, maken zij zich veel minder druk.

Jongeren vinden zoenen spannender dan seks
Nederlanders tot 25 jaar vinden het moment vlak voor de eerste zoen tijdens een eerste afspraakje spannender dan de eerste seks. 28% van de groep 18 tot 25 jaar vindt het zoenen het spannendst. Dit percentage ligt boven het Nederlandse gemiddelde van 16%. Nederlanders ouder dan 25 jaar vinden het zoenen tijdens die eerste date veel minder spannend. Het gevoel van 'belt ie wel of belt ie niet' vinden zij spannender, terwijl dat juist de jongeren koud laat.


1 op de 5 vrouwen meerdere spontane zweetmomenten per week Hoewel bij bijna elke Nederlander (83%) het zweet soms spontaan uitbreekt, hebben vrouwen daar over het algemeen meer last van (89%) dan mannen (77%). Gemiddeld genomen gebeurt dit eens per maand of vaker. Bij sommige vrouwen - 1 op de 5 - kan zich zelfs meerdere malen per week een moment voordoen waarbij het zweet hen spontaan uitbreekt. Nederlanders ouder dan 45 jaar hebben minder last van spontane zweetmomenten als er iets gebeurt wat spannend is. Emotioneel zweten wordt veroorzaakt door het autonome zenuwenstelsel, waardoor in spannende momenten het hormoon adrenaline wordt aangemaakt. De zegswijze 'wijsheid en rust komt met de jaren' is dus ook van toepassing op emotioneel zweten.