Gemeente Hengelo

Mededelingen 5 oktober 2004, week 41
Tot en met 9 oktober collecteert de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. Van 11 tot en met 16 oktober collecteert de Nederlandse Brandwondenstichting. Collectanten kunnen zich Gemeenteraad
De gemeenteraad vergadert op dinsdag 12 oktober vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Op de voorlopige agenda staan onder meer:
* Sanering afvalwaterlozingen buitengebied van Hengelo
* Kaderstellende notitie Wijkplan Noord

* Locatiekeuze bedrijventerrein Twente

* Nota van uitgangspunten bedrijventerrein Buren, De Veldkamp
* Samenwerkingsovereenkomst bedrijventerrein Buren
* Evaluatie Stichting Stadsmarketing Hengelo
* Herziening grondexploitaties per 1-1-2004
* Ontwerp nota wonen Hengelo

* Nemen van voorbereidingsbesluit en toepassen artikel 19, lid 1/19a WRO ten behoeve van het uitbreiden van de begraafplaats aan de Deurningerstraat

* Verordening cliëntenparticipatie

* Bezwaarschrift tegen het niet-toekennen van een subsidie voor een activiteit in het kader van de Internationale Vrouwendag
* Planschadeverzoek ex art. 49 WRO i.v.m. vestiging bouwmarkt Enschedesestraat

* Planschadeverzoek ex art. 49 WRO i.v.m. bestemmingsplan Thiemsland

De meest actuele agenda vindt u op www.hengelo.nl, onder Bestuur & Organisatie /Bestuursagenda.

De stukken liggen ter inzage bij de Gemeentewinkel en de bibliotheek.

Een van de raadsleden spreken?

Wilt u een van de raadsleden spreken? Vanaf pagina 24 in de Gemeentegids staan de adressen en telefoonnummers van alle raadsleden vermeld. Weet u niet precies wie u moet hebben? U kunt dan contact opnemen met het centrale nummer van de fractie van de politieke partij van uw keuze. De nummers staan hiervoor bij de spreekuren vermeld. Voor meer informatie kunt u ook de Gemeentewinkel bellen, telefoon 245 95 55.

Stem voor de toekomst van Hengelo

Hoe ziet Hengelo er in 2030 uit? Via www.hengelo2030.nl nodigt de gemeente u uit mee te denken over de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de stad en ideeën en opvattingen kenbaar te maken. Reacties van bezoekers worden doorlopend toegevoegd aan de site. Iedere week kunt u stemmen over een bepaald thema. Deze week is dat: wonen en werken.

Reacties gevraagd

De vraag waar deze week op gereageerd kan worden luidt: "Het aantal arbeidsplaatsen in de traditionele, grote bedrijven neemt af. In welke sectoren moet Hengelo nieuwe werkgelegenheid creëren?". Uw reactie is welkom op www.hengelo2030.nl.

Ventilatie nodig voor gezonde woning

Het is buiten al flink koud. Gelukkig heeft u uw huis goed geïsoleerd. Om vooral geen kostbare warmte te verliezen, zorgt u er voor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten blijven. Toch wil het niet echt behaaglijk worden in huis. Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'. We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. En ons eigen lichaam doet daar een schepje bovenop. Ademen en zweten veroorzaken een hogere luchtvochtigheid . Dat levert een ongezonde situatie op. Goed ventileren is daarom erg belangrijk.

Vocht in huis

Veel mensen gaan er vanuit dat vocht in huis van buitenaf komt. Lekkages, doorslaande muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zijn zelfs grote hoeveelheden bouwvocht aanwezig, soms wel vierduizend liter. Toch komt er ook veel vocht van 'binnenuit'. Gemiddeld zeven liter per dag. Door slechte ventilatie blijft vocht in de woning aanwezig en hoopt zich op. Bewoners ontdekken vocht meestal in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat, verf afbladdert of hout begint te rotten .Ookontstaateroverlastdoorongedierte. Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt. Continu ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

De ongezonde invloed van vocht

Een vochtige woning kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan van kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving.

Ventileren versus isoleren?

Met goed isoleren willen we het milieu sparen en de energierekening laag houden. In goed geïsoleerde woningen is het extra belangrijk om goed te ventileren. Want door alle kieren en naden te dichten, is er geen luchtcirculatie meer in huis. Daarvoor moeten ventilatievoorzieningen als roosters en bovenlichten zorgen. Anders blijven vocht, rook en stoffen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn in huis hangen. Lucht daarom na het koken, douchen en slapen uw woning en zorg daarnaast continu voor goede ventilatie. Gebruik dus de ventilatieopeningen waarvoor ze bedoeld zijn en sluit ze zeker niet af. Dat is een verkeerde manier van isoleren! Voor goede ventilatie is een continu zwakke luchtstroom nodig om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Om te toetsen of uw woning wel over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, kunt u de 'Toetslijst Ventilatie' raadplegen. Deze vindt u op de website van de Woonbond, de Vereniging Eigen Huis of het Astma Fonds.

Radon in de woning

Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem (onder de woning). Je kunt radon niet zien, ruiken of proeven (maar wel meten met speciale apparatuur). Het gas is van nature aanwezig in de buitenlucht. In woningen (en vooral kruipruimtes) kan radon zich in de lucht ophopen, waardoor de concentratie hier hoger is dan buiten. Door goed te ventileren daalt de radonconcentratie.
Meer tips over gezond en veilig wonen vindt u op www.vrom.nl. Tentoonstelling Dier en Zorg bij Kinderboerderij 't Weusthag De Kinderboerderij en het Bezoekerscentrum staan op woensdagmiddag 6 oktober in het teken van Wereld Dieren Dag. Gedurende de gehele maand oktober is er een tentoonstelling met als onderwerp 'Dier en Zorg'. De tentoonstelling gaat in op de zorg voor dieren in het algemeen. Zo wordt duidelijk dat kinderen, door het houden van een huisdier, al op jonge leeftijd leren om met verantwoordelijkheid om te gaan. Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe dieren steeds vaker het verlengstuk van mensen worden. Denk bijvoorbeeld eens aan de speurhond die bij rampen wordt ingezet om overlevenden te vinden, of de blindengeleidehond die zijn baasje overal veilig naar toe brengt. Tot slot zal dieper worden ingegaan op de therapeutische werking van dieren; dieren blijken bij uitstek geschikt voor de behandeling van mensen met een handicap of psychische problemen. Ook ouderen voelen zich vaak prettig bij de aanwezigheid van een hond, een kat of een konijn. Naast de tentoonstelling is er een elektro-spel en een leuke puzzeltocht met vragen voor de kinderen. En natuurlijk kunt u ook gewoon een bezoekje brengen aan de dieren op de Kinderboerderij.

Kom dus een kijkje nemen in het Bezoekerscentrum bij de Kinderboerderij 't Weusthag aan de Van Alphenstraat in Hengelo. De toegang is gratis!
Meer informatie en openingstijden

Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, telefoon 074-2550600, of e-mail: cnme@hengelo.nl

* Boekeloseweg 50, oprichten vijver

* Bornsestraat 2 - H, plaatsen balkonhek

* Bornsestraat 2 - J, plaatsen balkonhek

* Bornsestraat 2 - S, plaatsen balkonhek

* Breemarsweg 631, oprichten carport

* Bremstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis
* Eduard Verkadestraat 111, plaatsen dakkapel
* Kettingbrugweg 6, veranderen en vergroten woonhuis
* Oxfordstraat 14, veranderen en vergroten woonhuis
* Spieringstraat 13, veranderen en vergroten woonhuis
* Kettingbrugweg 6, oprichten berging

* Ruijsdaelstraat 49, oprichten berging voor speelmateriaal In de week van 20 tot en met 24 september 2004 is vergunning verleend
* Bankastraat 19, veranderen en vergroten woonhuis
* Brugginksweg 4, oprichten kantoorgebouw
* Dinant Dijkhuisstraat 95, veranderen en vergroten woonhuis
* Industriestraat 231, oprichten loods

* Josef Haydnlaan nabij 39, plaatsen 2 verwijzingsborden
* Nieuwstraat 26, plaatsen gevelbelettering
* Oelerschoolpad 8, verbouwen woonboerderij
* Palingstraat 13, veranderen en vergroten woonhuis
* Palingstraat 19, veranderen en vergroten woonhuis
* Palingstraat 23, veranderen en vergroten woonhuis Sloopvergunning
In de week van 20 tot en met 24 september 2004 is vergunning verleend
* Breemarsweg 211, slopen garage annex berging Reclamevergunning
In de week van 20 tot en met 24 september is vergunning verleend voor:
* Markt 105 - 512, plaatsen opschrift
De verleende bouw-, sloop- en reclamevergunningen en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Iedere belanghebbende die door een van deze verleende vergunningen rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan binnen een termijn van zes weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
De besluiten zijn genomen in de week van 20 tot en met 24 september 2004. Informatie over de exacte data, kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen, telefoon 245 96 47.
op grond van artikel 29, 37 en 39 van de Wet bodembescherming. In deze beschikking is vastgesteld dat op de locatie Oelerweg 72-90, kadastraal bekend onder sectie I, nummer 599 is van sprake is een geval van ernstige bodemverontreiniging zonder saneringsurgentie. Daarnaast wordt ingestemd met het ingediende saneringsplan. De verkorte procedure is hier toegepast.
Het besluit ligt vanaf 6 oktober tot en met 16 november 2004 ter inzage bij de afdeling Bodem, Stadskantoor, op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Voor het inzien van het besluit op andere tijden en voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw A. Agus van de afdeling Bodem (074-2459107). Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun eventuele bezwaren schriftelijk kenbaar maken. Dit kunt u richten aan het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Actualisatie milieuvoorschriften
Besloten is tot ambtshalve actualisatie (= wijziging/intrekking) ingevolge de artikelen 8.22 en 8.23 van de Wet milieubeheer van de voorschriften verbonden aan de oprichtingsvergunning afgegeven op 14 december 1993 aan

* J. H. Boensma voor de herstelwerkplaats voor dynamo's en startmotoren gelegen aan de Berfloweg 106.

Geconstateerd is namelijk dat de aan deze vergunning verbonden voorschriften niet meer toerei-kend zijn gezien de ontwikkelingen op het gebied van de technische mogelijkheden tot bescherming van het milieu en gezien de ontwikkelingen met betrekking tot de kwaliteit van het milieu. De herstelwerkplaats wordt momenteel gedreven onder de naam Automaterialen J. Boensma.

Ter inzage, beroep en voorlopige voorziening

Het actualisatiebesluit ligt met andere ter zake doende stukken vanaf 6 oktober tot 18 november 2004 ter inzage bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Omdat niet tijdig bedenkingen ingebracht zijn tegen het eerdere ontwerpbesluit en het besluit ten opzichte daarvan inhoudelijk niet gewijzigd is, kan tegen het besluit alleen beroep worden ingesteld door eventuele belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Een eventueel beroepschrift dient voor het einde van bovengenoemde inzagetermijn te zijn verzonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage. Het moet ondertekend worden en naam en adres van de indiener bevatten, tezamen met een dagtekening en de gronden van beroep. Zomogelijk dient het vergezeld te gaan van een afschrift van het bestreden besluit.

In het geval van een spoedeisend belang kan tegelijk met of direct na indiening van een beroepschrift bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak het verzoek worden gedaan een voorlopige voorziening (bijv. schorsing) te treffen. Een zodanig schriftelijk verzoek dient dezelfde gegevens te bevatten als zojuist genoemd voor het beroepschrift. Het griffierecht voor het in behandeling nemen van een beroepschrift bedraagt ( 136,-, terwijl dit bedrag nogmaals verschuldigd is voor een verzoek om een voorlopige voorziening (voor rechtspersonen geldt voor beide gevallen een bedrag van ( 273,-). Dit bedrag komt voor teruggaaf in aanmerking bij geheel of gedeeltelijk gegrondverklaring van het beroep of inwilliging van het verzoek. Voor nadere informatie hierover en over het genomen besluit kunt u zich richten tot de afdeling Milieu.
In de week van 22 september 2004 tot en met 28 september 2004 zijn kapvergunningen verleend voor:

* 4 inlandse zomereiken in de Louis Bouwmeesterstraat 77. Herplant: 2 inlandse zomereiken in de maat 14-18 binnen één jaar na de kap van de zomereiken.

* 1 sierkers in de Rob de Vriesstraat, ter hoogte van huisnummer 119 Willem Royaardstraat. Herplant: geen.

* 1 beuk in de Vijverlaan voor huisnummer 65. Herplant: 1 plataan in de maat 20/25 binnen een jaar na de kap van de beuk. Parkeerplaatsen voor gehandicapten

In de week van 20 tot en met 25 september is besloten de volgende gehandicaptenparkeerplaatsen toe te wijzen:

* De Wilmskamp, de eerste, linker brede parkeerplaats, naast een reeds bestaande gehandicaptenparkeerplaats in de rij van 8 parkeerplaatsen op het parkeerterrein behorend bij het appartementencomplex

De betreffende parkeerplaats mag, zodra het desbetreffende verkeersbord is aangebracht, alleen worden gebruikt door de eigena(a)r()esse) van de auto, waarvan het kenteken ter plaatse zal worden vermeld.

In de week van 20 tot en met 25 september 2004 is besloten de volgende gehandicaptenparkeerplaatsen in te trekken:

* Hennepstraat, op het parkeerterrein, de zesde parkeerpaats in de rechter rij, gezien van de hoofdin- en uitgang van zorgcentrum Humanitas/Carint;

* Jacob Marisstraat, de parkeerplaats ter hoogte van de woning met nummer 173;

* Ziekenhuisstraat, de parkeerplaats voor de woning met nummer 30.

Ter inzage en bezwaar

De besluiten liggen gedurende zes weken ter inzage bij de dienstbalie van de dienst SBO (Stadskantoor). Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van zes weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W van Hengelo, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Verkeersbesluiten

Fietsstroken Reviusstraat, Staringstraat en Zwavertsweg

De Reviusstraat, Staringstraat en Zwavertsweg zijn voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers belangrijke verbindingswegen. Deze wegen maken onderdeel uit van het hoofdfietsnetwerk in Hengelo en dit stelt bepaalde eisen aan de kwaliteit van de fietsvoorziening. De verkeersveiligheid voor met name fietsers wordt verbeterd door het aanleggen van fietsstroken. De fietssymbolen worden binnenkort aangebracht. De parkeerplaatsen uitgezonderd geldt zoals gebruikelijk op en langs fietsstroken een verbod tot stilstaan. Het oostelijk deel van de Staringstraat, tussen de P.C. Hoofdlaan en de Jacques Perkstraat wordt van de maatregel uitgezonderd. Hier blijft het parkeerverbod gelden.

Aanleg laad- en losplaats ter hoogte van Oldenzaalsestraat 183 - 185. In verband met het aanleggen van fysiek van de hoofdrijbaan gescheiden fietspaden en parkeerplaatsen en het veelvuldig laden en lossen wordt een laad- en losplaats aangelegd aan de Oldenzaalsestraat ter hoogte van huisnummer 183-185.

Ter inzage en bezwaar
De genoemde besluiten liggen van 6 oktober tot 17 november 2004 ter inzage aan de balie van de dienst SBO, Stadskantoor. Tegen deze besluiten kunnen belanghebbenden binnen genoemde termijn bezwaar maken bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Een bezwaarschrift dient te worden ondertekend, bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, een dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Werk aan de weg
Krabbenbosweg
Tot woensdag 13 oktober 2004 is in verband met
asfalteringswerkzaamheden de Krabbenbosweg tussen de Catharinastraat en de Berendinastraat (inclusief de kruisingen), afgesloten voor alle verkeer.
Venderinksweg (noord), kruising Elisabethstraat/Paulinastraat, Idastraat (noord)
Venderinksweg (noord), kruising Elisabethstraat/Paulinastraat, Idastraat (noord) zijn tot en met 9 oktober afgesloten voor het verkeer.
Helenastraat
De wegafsluiting in de Helenastraat wordt op maandag 4 oktober weer opgegeven.