Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Toelichting over het koninklijk besluit van 27 april 2004 betreffende de werkzitplaatsen en rustzitplaatsen (B.S. 24.6.2004)

Het besluit brengt de bepalingen van de artikelen 171 tot 173 van het ARAB over naar de Codex waarbij deze worden geactualiseerd en waarbij het concept van de risicoanalyse wordt ingevoerd.

Ten opzichte van het beperkt toepassingsgebied in de oude bepalingen komt het nieuwe principe in feite neer op het feit dat de werkgever verplicht is zijn werknemers rustzitplaatsen te bieden indien uit de resultaten van de risicoanalyse blijkt dat er een risico voor de gezondheid wordt vastgesteld bij de werknemers die aanhoudend of doorgaans staand werk verrichten. De risicoanalyse moet worden uitgevoerd voor elke activiteit die staande wordt uitgeoefend met het oog op het vaststellen van de duur en de intensiteit van de blootstelling aan de statische belasting..

De modaliteiten (frequentie en duur) van het gebruik tijdens de arbeidsdag van de rustzitplaats, of van de werkzitplaats indien de aard van de activiteiten niettoelaat een rustzitplaats te gebruiken, zijn dezelfde als die van de oude ARAB-bepalingen.

De werk- en rustzitplaatsen worden gekozen na een risiscoanalyse die garandeert dat deze zitplaatsen geen enkel risico meer vormen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.

De rusttijden die volgens de bepalingen van dit besluit op de rustzitplaatsen worden doorgebracht behoren tot de arbeidstijd en worden op zich niet beschouwd als vrije tijd pauzes; het doel ervan is de gezondheid van de werknemer te beschermen door hem de mogelijkheid te geven te gaan zitten.
back