Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Toelichting over het koninklijk besluit van 16 juli 2004 betreffende bepaalde aspecten van nacht- en ploegenarbeid die verband houden met het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk

Dit koninklijk besluit vormt de omzetting naar de Codex over het welzijn op het werk van een gedeelte van de Europese richtlijn 93/104/EG betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd, meer bepaald wat betreft de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van nachtarbeiders en werknemers in ploegendienst. De nog niet omgezette artikels van deze richtlijn hebben betrekking op de risicoanalyse, de preventiemaatregelen en het gezondheidstoezicht op de werknemers.

Alle nachtarbeiders en werknemers in ploegendienst worden beschouwd als werknemers die een activiteit met welbepaald risico uitoefenen, zoals bepaald in artikel 2, 3° van het koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers, en zijn als zodanig onderworpen aan het verplicht gezondheidstoezicht. De voorafgaande gezondheidsbeoordeling moet vaststellen of de individuele eigenschappen van de werknemer verenigbaar zijn met alle risico's die zijn toekomstige activiteit met zich mee gaat brengen.

De risico's worden aan het licht gebracht door middel van een specifieke risicoanalyse die de werkgever voor alle nacht- en ploegenarbeid moet uitvoeren. Hij houdt daarbij niet enkel rekening met de risico's die eigen zijn aan het feit dat het werk 's nachts wordt verricht, maar neemt tevens de risico's in overweging die bijzonder zijn aan bepaalde werkzaamheden niettegenstaande ze tijdens de nacht worden uitgeoefend (bv. lawaai, overmatige warmte, blootstelling aan chemische agentia, ...), alsook de lichamelijke of geestelijke spanningen die deze of andere werkzaamheden (bv. manueel hanteren van zware lasten, productiearbeid, monotoon werk, een taak waarbij een voortdurende oplettendheid geboden is, ...) met zich meebrengen en die een opeenstapeling van risico's veroorzaken. Deze opeenstapeling kan zich voordoen doordat bepaalde werkzaamheden de verminderde waakzaamheid wegens het werken tijdens de nacht nog doen verergeren of omdat integendeel bepaalde werkzaamheden aanhoudende inspanningen vergen en een verhoging van de biologische activering vereisen die ingaat tegen het normaal verlaagde niveau ervan tijdens de nacht.

Indien de resultaten van de risicoanalyse aantonen dat een bepaalde nachtprestatie één van deze bijzondere risico's of één van deze lichamelijke of geestelijke spanningen met zich meebrengt, moet de werkgever preventiemaatregelen nemen zoals:

* zorgen voor een jaarlijks specifiek gezondheidstoezicht aangevuld met gerichte onderzoeken die in het besluit nader zijn bepaald;
* het ergonomisch aanpassen van de werkpost;
* het zo veel mogelijk beperken van de bijzondere risico's en de lichamelijke of geestelijke spanningen.

Indien de resultaten van de risicoanalyse geen andere risico's aantonen dan deze die eigen zijn aan de arbeid die 's nachts wordt uitgevoerd, onderwerpt de werkgever deze werknemers die 's nachts werkzaamheden uitvoeren om de drie jaar aan een gezondheidstoezicht, zoals bepaald door het koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Dit toezicht kan elk jaar plaatsgrijpen indien het Comité het vraagt of indien een werknemer van of ouder dan 50 jaar het vraagt.

De werkgever moet er tevens voor zorgen dat:

* de diensten voor preventie en bescherming op het werk in voldoende mate beschikbaar zijn;

* de eerste en dringende hulpverlening kan worden gegeven;
* de nachtarbeiders en de werknemers in ploegendienst geïnformeerd zijn over alle risico's die eigen zijn aan hun werk, over de genomen maatregelen en over de wijze waarop de diensten voor preventie en bescherming op het werk en de verstrekking van de eerste hulpverlening worden georganiseerd.

back