Ingezonden persbericht


Bestuursvoorzitter Alex Schoep, Pleon: "Europese CEO's zetten Europa boven aan hun agenda"

82% bedrijven investeert in thuismarkt

Amsterdam, 5 oktober 2004 - Investeren in Europa staat boven aan de ondernemingsagenda. Na drie jaar van economische teruggang is groei topprioriteit van de CEO's van grote Europese concerns. Die groei moet worden aangejaagd door innovatie van producten en diensten bestemd voor de thuismarkt. Expansie op Aziatische markten komt pas op de tweede plaats. Dit blijkt uit een onderzoek van Pleon naar de strategie en de investeringsplannen van de honderd grootste Europese ondernemingen.

Pleon, de grootste communicatieadviespraktijk in Europa, onderzocht wat Europese CEO's tegen aandeelhouders, analisten en financiële en zakenbladen zeggen over hun ondernemingsstrategie, investeringen en de politieke wereld waarin zij opereren. Daartoe analyseerde Pleon 1800 artikelen die in het eerste halfjaar van 2004 verschenen in financiële en zakenbladen, alsmede de jaar- en kwartaalverslagen van de Europese top 100 bedrijven.

93% van de directie- en bestuursvoorzitters zegt dat omzetgroei topprioriteit is. Om die groei te bewerkstelligen zegt 82% te gaan investeren in innovatie gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten afgestemd op de lokale Europese markten. Die productontwikkeling gaat plaatsvinden in Europese R&D-centra. Er is maar weinig verschil tussen verschillende sectoren en landen.

"De boodschap van de Europese CEO's is glashelder. Azië mag dan de krantenkoppen beheersen, in werkelijkheid staat Europa boven aan de agenda in de directie- en bestuurskamers", zegt Alex Schoep, bestuursvoorzitter van Pleon. "Natuurlijk is er ook veel aandacht voor Azië, maar tegelijkertijd is er bijna onopgemerkt een nieuwe Europeanisering gaande. Europese ondernemingen hebben hun focus op hun kerncompetenties en investeren in hun thuismarkt. Vanuit die positie kijken ze naar de wereldmarkt."

Een belangrijke drijfveer vormt de uitbreiding van de Europese Unie tot 25 landen in mei van 2004, de verkiezing van een nieuw Europees Parlement, de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie en de op handen zijnde ratificatie van de Europese grondwet.

"Dit alles bij elkaar heeft gezorgd voor een geweldig krachtig momentum voor Europa", zegt Alex Schoep. "Europa wil in 2010 de meest dynamische en sterke economie ter wereld zijn. Die politieke ambitie biedt de Europese ondernemingen volop kansen. Ze ontwikkelen daarom strategieën om te kunnen profiteren van de voordelen die de gemeenschappelijke markt het Europese bedrijfsleven biedt."

Maar het is niet alles goud wat er blinkt. De Europese CEO's maken zich zorgen over de schommelende wisselkoers van euro en dollar. Een onzekere factor is ook de bevolkingsontwikkeling, waarvan vooral een negatief effect wordt verwacht. Verder denkt men dat de Europese regelgeving een negatief effect kan hebben op de arbeidsmarkt, belastingheffing en vrije concurrentie.

Over Pleon
Pleon is een Europees communicatieadviesbureau met 680 medewerkers en 23 vestigingen in negen Europese landen. In de overige Europese landen en in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië wordt Pleon onder meer vertegenwoordigd door partners uit het Brodeurnetwerk. Met Europese specialisten op het gebied van pr, public affairs, corporate communications, marketing, change management, risk management en design helpt Pleon organisaties bij het realiseren van groei en draagvlak. Binnen de Omnicomgroep maakt Pleon deel uit van BBDO Europe.

Pleon heeft kantoren in: Amsterdam, Berlijn, Bonn, Brussel, Boedapest, Dresden, Düsseldorf, Frankfurt, Genève, Graz, Hamburg, Klagenfurt, Leipzig, Linz, Londen, Madrid, Milaan, München, Parijs, Rome, Salzburg, Stuttgart, Wenen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Tim de Boer of Maurits Blok

Overschiestraat 55
1062 HN Amsterdam, The Netherlands
Tel: +31 20 487 4000
tim.deboer@pleon.com of maurits.blok@pleon.com

http://www.pleon.com/

Maurits Blok

Pleon bv
Overschiestraat 55
1062 HN Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 487 40 00
Fax: +31 20 669 72 65
Web: http://www.pleon.com